БългарияНовини

ЕК ще класифицира розовото масло като химически продукт?

Има ли реална заплаха за розовото масло след появилите се информации, че ЕК ще го класифицира като химически, а не като натурален продукт? Напрежението в Карловско се покачи, след като се заговори за писмо от Франция, предупреждаващо за предстоящия риск, пише БНР.

Преди две седмици кметицата на Казанлък оповести съществуването на такова писмо, изпратено от кмета на побратимен град във Франция, в което той обяснява за предстоящи действия в ЕК, поясни пред БНР Веска Ненчева от БСП.

Самата Ненчева не е виждала въпросното писмо. Тя определя розопроизводството като своя лична кауза.

ПГ на БСП се е ангажирала с казуса. Евродепутатите им са проверили и са уточнили, че засега няма инициатива, която да е притеснителна.

„Реагирам експресивно, защото изведнъж политическите партии много се активираха по този въпрос. Започват да канят розопроизводители, дори малки, които въобще нямат отношение към този проблем, ако има такъв проблем. Ако това е спекулиране със спокойствието, с бита, с поминъка на нашите хора, не го адмирирам“, коментира Ненчева.

Според нея класифицирането на всички етерични масла, не само розовото, не като натурален, а като химически продукт, веднага ще рефлектира върху хранителната, парфюмерийната, фармацевтичната промишленост.

„Ако не се търсят тези масла за тези три вида индустрии, означава, че няма да има производство, или то ще се намали.“

Ако е истина, нека това писмо да се изкара, призова Веска Ненчева.

„И тогава всички да се обединим и да реагираме своевременно, ако има такива намерения за работа в Европейската комисия.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. „Евродепутатите им са проверили и са уточнили, че засега няма инициатива, която да е притеснителна“
    ……
    И какво прави Кака Веска – измисля си „проблем“ и го „решава“…толкова ниЗко падна БСП!

    А както е казано и в самата статия, никой никога не е и мислил да пипа етеричните масла в ЕС

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина