АктуалноБългарияНовини

Бачковския манастир с 20 000 лева сметка за ток

Сметката за консумирана електрическа енергия в Бачковския манастир за месец декември е около 20 000 лв. Това съобщи игуменът на обителта епископ Сионий пред bTV. По думите му, за януари се очаква тя да е още и по-висока. 

Той заяви, че проблемът не касае само Троянския и Бачковския манастир, а всички църкви и манастири в България. Заради това Светият Синод е поискал с писмо до КЕВР храмовете да плащат ток по цени за битовите потребители.

Към момента те се таксуват като промишлени консуматори на ел. енергия.

„Това са суми, които манастирите трудно могат да поемат, или ако могат да ги поемат това е на върха не оцеляването. Целият народ е в криза, така че издръжката на манастирите е трудна за него“, коментира епископ Сионий.  

„Обръщаме се с молба да ни бъде обърнато внимание и токът да премине на битови нужди. Манастирите имат своята издръжка, грижа да поемат поклонниците и социална мисия за възрастни, деца сираци и хора в нужда. За нас е от жизнена необходимост да се върнем отново на битов ток“, допълни епископът.  

Според информация от КЕВР, до дни ще бъде изготвено официално становище, което да отговори на искането на Светия Синод. От комисията поясниха, че енергоразпределителните дружества у нас имат право до 7 дни да обжалват решенията им.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Ами те разпределителните дружества вече от месеци пращат двойни фактури на всички клиенти юридически лица – реално консумирана ел енергия фактура + прогнозно на база последната фактура предплащане

    Било във връзка с повишените цени на енергията и нуждата да могат да я закупуват в аванс?! В момента борсите на газ са на рекорден срив, обаче практиката продължава, и няма ни един министър, ни един президент загрижен за бизнеса … когато обаче Газпром надуваше цените цял хор беше отворил уста да лапа руската тръба, а днес никой

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина