Пловдивското ар деко наследство извън Главната улица

Забравеният град

Сгради в ар деко стилистиката има в целия град

Собственият дом на майстора на стила арх. Стойко Стойков е шедьовърът от периода в Пловдив

Бурното икономическо развитие на Пловдив след Първата световна война оформя облика на Главната улица „Княз Александър I Батенберг“, по който повечето сгради са построенни именно през 20-те години на XX век. Преди няколко месеца ви разказахме за по-интересните от тях в текст в KAPANA.BG, в който с богатството на тези сгради се осмелихме да предложим градът ни да се възприема като архитектурната ар деко столица. Днес ще се опитаме да разширим примерите със сгради извън Главната улица, тъй като Пловдив действително е богат на здания, повлияни от този стил.

Трябва да уточним, че за чист стил е трудно да се говори. Сецесионът – сградите с повече декоративни мотиви, най-вече флорални форми – плавно прелива в това, което тук ще наричаме ар деко. Орнаментите постепенно отпадат и се превръщат в ясни геометрични форми – правоъгълници, елипси, кръгове и други. Самите прозорци в даден етап са правени като по калъп – типични са тройните прозорци с един по-широк по средата и два по тесни, но също толкова високи. Много често ще открием лизени (пиластри без капител и база, или имитация на колони) по фасадите, които преминават през няколкото етажа на сградата.

Улица „Княз Александър Батенберг“ (Главната) е пълна с такива сгради – някои в отлично състояние, други в много лошо. Другите части на Пловдив обаче също могат да се похвалят с постройки в тази стилистика – както административни, така и жилищни.

Една от най-красивите сгради е в ниската част на „Малката Главна“ – улица „Райко Даскалов“ на ъгъла с „Опълченска“. Сградата е с леко различаващи се фасади – като тази откъм пресечката „Опълченска“ е по-смела, най-вече с експресивния си и много типична за ар деко входна ос, със силен вертикален акцент. От няколко дни сградата, в която се помещава офис на бившите Мтел, настоящи А1, е опакована в рекламна мрежа.

Прочетете още и вижте други снимки в текста в KAPANA.BG

Споделете ни във:

1 thought on “Пловдивското ар деко наследство извън Главната улица

  1. с линкове надругаде резулати няма да постигнете, какиното

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.