Забравеният град

Малките тайни на Пловдив

Пловдив е голям град и често бързайки да обиколим всички популярни места, пропускаме някои тайни кътчета

Снимка на корицата: jelev92

Пловдив е голям град и често бързайки да обиколим всички популярни места, пропускаме някои тайни кътчета. Те не са широко рекламирани, не са туристически обекти и пред тях няма опашки, но също могат да ни накарат да се развеселим, удивим от красотата и да разнообразят популярните маршрути.

Тайната къща на дегустацията  или музеят на дестилацията в Стария град:

Това място не е точно музей, но не и обикновена възрожденска къща с прекрасна архитектура. Тук под формата на беседа баща и дъщеря ще ви запознаят с историята на дестилацията по нашите земи, ще ви въведат в нейните тънкости и ще ви разкажат защо този процес се счита за висш пилотаж. Задачата им  да презентират най – разнообразни типично български високоалкохолни напитки не е никак лесна, но свидетелство за успеха им са усмивките, с които всички си тръгваме от тук и приятното впечатление, което оставят за България и част от продуктите, с които сме известни по света. А най – интересното е, че целият разговор има и дегустационна част, в която ще опитате няколко продукта на дестилационния процес, които със сигурност ще ви зашеметят по най – хубавия начин.

Най-страшното стълбище на Пловдив:     

Качвайки се на Небет тепе по удобния маршрут през Старинен Пловдив и дебнейки последните слънчеви лъчи, за да документирате най – впечатляващия залез, едва ли сте обърнали внимание на стълбите, които водят директно до хълма по северния му склон. Това е частта, която най-рядко се посещава – и логично, тъй като е най-стръмна, почти няма инфраструктура. Стълбището е изсечено в скалите преди хиляди години и се е ползвало от обитателите на крепостта, за да слизат до реката. По-смелите пловдивчани или гости обаче могат да се насладят на тези страшни стълби – дали като се осмелят да ги изкатерят или просто да ги разгледат отдалеч.

Разкопките под търговски център Екселсиор и магазин H&M

Всеки разгледал добре Римския Стадион и запознат с историята и архитектурата му добре знае, че неговата дължина се равнява на 240 метра и в момента е експониран само северния му край. Останалата част се намира под главната улица на Пловдив. Отделни части от огромното древно съоръжение могат да бъдат видени в подземните помещения на част от сградите по централната пешеходна улица – център Екселсиор и магазинът на H&M. Съкровището, което се крие под сградите е наистина впечатляващо. Запазени и експонирани са седалките на Стадиона, както и огромна цистерна за вода. Цялата археология е доста мащабна, но уви няма как да се види от пловдивчани в този момент. За съжаление, в момента няма директен достъп до тях и може да се зърнат само фрагменти от тях и то от определени мести в търговските обекти.

Музеят на пожарната                     

Смята се, че противопожарното дело в Пловдив и областта има над 170-годишна история. Не е ясно с точност откога, но първоначално за наблюдение на града от възникнали пожари е ползвана часовникова кула, издигната над Сахат тепе. Тя е една от най-старите в Европа, предполага се, че е построена в началото на ХVІ век.  

В края на ХІХ-ти век пловдивската пожарна команда се премества в старият турски чифлик в “Гюл бахча” на ул. “Преслав”, където се помещава и днес. Точно там в административната сграда е разположен музейният кът на огнеборците. На първия етаж ще може да разгледате специалната фотоизложбата с архивни кадри от знакови пожари и състезания по пожароприложен спор, подготвена за 130 – годишния юбилей от всички прес фотографи под тепетата…

С още от тайните кътчета на Града на тепетата, които не бива да пропускат нито местните, нито туристите, ни запознава дигиталният гид Lost in Plovdiv.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина