Клео Самооглу строи красивата модерна къща до Община Пловдив, след като спасява семейния бизнес

Забравеният град

Вижте историята на една от най-добре запазените и поддържани модернистични сгради в страната

Площад „Стефан Стамболов“ пред Община Пловдив се оформя дълги години с къщи, построени във всякакви стилове. Една от най-красивите сгради обаче често остава подминавана, тъй като архитектурата ѝ е изчистена, семпла и не впечатлява, ако не се загледаме в елегантната ѝ лаконичност. Това е и една от малкото сгради, построени през 30-те години на площада – на семейство Протохристови – Клео и Стефан. Издигната е през 1937 година по проект на известния архитект Стойко Стойков и, макар и с много тежка съдба през годините, до днес е една от най-добре пазените културни ценности на града от семейството – наследници на първите собственици.

Историята може да започне 10 години преди построяването на къщата, когато ситуацията на фамилията Самооглу – собственик на имота, никак не изглежда розова. Асеновградската гръцка фамилия не се намира в добро финансово положение – с много несъбрани суми от длъжници, те остават почти без средства. Братята не могат да се оправят със сметките и се налага да пишат на сестра си Клеоники Самооглу, която учи музика във Виена, да се прибере в Пловдив.

Макар и с афинитет към изкуствата, Клео успява да се справи със ситуацията. Тя търси адвокат, с чиято помощ да събира един по един дълговете, които фамилията има да получава. След търсене на различни юристи, тя открива Стефан Протохристов. По-късно той ще стане и неин съпруг.

Самият Стефан Протохристов също не е от случайна фамилия. Семейството има много имоти по Трихълмието около църквата „Успение Богородично“. Той има 4 братя – двама от които са адвокати, единият доктор. Единият от братята също ще успее да си издигне много красива къща през 30-те години на ул. „Съборна“ на ъгъла до днешната сграда на Градската художествена галерия и Гражданския клуб. Тя е по проект на друг известен пловдивски архитект – Димитър Попов.

Съдбата на Стефан обаче е да заживее в имотите на съпругата си. Всъщност почти целият квартал между улиците „Лавеле“ и „Найден Геров“ е с имоти, собственост на фамилията Самооглу. През 1916 година на североизточния ъгъл е построен хотел. По-късно, чак през 40-те се строи и съседната на нея сграда към площада с радио и телевизията по проект на арх. Калин Бояджиев. Тя също е била бизнес начинание – апартаменти, които да се дават под наем. Националната история обаче променя тези планове…

Как се развива историята по-натътък до наши дни може да проследите в КАПАНА.БГ.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.