Изгубени в превода

Забравеният град

И общината и частната собственичка на Къщата с Медальона искат ремонт, губи се диалогът

Image title
Собственичката на Къщата с Медальона, за която пишем от няколко седмици, се срещна с Под тепето. Флора Кюпелян, предизвикана от предишните ни публикации, потърси нашия екип в редакцията, за да обясни какво се случва с паметника на културата и видимо трагичното му състояние. Кюпелян е категорична, че не е от хората, които единствено прибират наеми от имотите си, а редовно реинвестира в тях. Специално за Къщата с Медальона, твърди, че в последните месеци е платила няколко хиляди лева за предреставрационни заснемания, нова канализация и ремонт на вътрешната част на емблематичната сграда. И допълва, че сградата е здрава и сигурна, а проблемът е единствено във фасадата. Самата тя казва, че в управлението на Славчо Атанасов е търсила контакт с администрацията за решаването на проблема с външната част на къщата. Дори е писала писмо до общината миналата година за предприемане на съвместни действия, но нищо не се е случило. Тя иска сградата да изглежда добре, тъй като краси целия град, но вечният проблем е липсата на средства в бюджета. Флора допълни, че постоянно инвестира лични средства, като последно е правила пълен ремонт на цялата ел. инсталация. От тук насетне очаква от кметството да й подадат ръка.

Под тепето потърси за коментар зам.- кмета по общинската собственост Димитър Кацарски. Той заяви, че общината е готова да преговаря с баба Флора, дори да й продаде общинската част, само и само къщата да бъде спасена. Ние сме насреща и имаме голямо желание да реставрираме сградата. Тя е паметник на културата и не искаме да я премахваме. Големият проблем е, че нямаме право да предприемаме действия по частната собственост, тъй като все още нямаме отговор от собственичката, каза Кацарски. Припомняме, че общината притежава две помещения на втория етаж и едно на тавана, което прави около 25% от цялото архитектурно бижу. Зам. кметът допълни, че като за начало сградата ще бъде обезопасена, тъй като всеки ден от нея падат цели парчета мазилка, които освен, че затрудняват движението, са и опасни за преминаващите минувачи.

Излиза, че и двете страни искат паметникът на културата да върне полагащото му се великолепие. Но някак си са се изгубили в превода, образно казано. И двете страни искат едно и също, но нещо диалогът се губи. Поради тази причина Под тепето ще се опита да инициира среща между зам.-кмета Кацарски и Капелян още тази седмица. Пък дано се постигне разбирателство.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.