АктуалноЗабравеният градИзбор на редактораКултураМненияНовини

Група археолози ще учи хирурзите как да правят операции

Група археолози основаха екип „Приятели на стомашно-чревния тракт“ с идея да осветлят проблем, който много съвременни хирурзи неглижират зад политически мотиви. Според археолозите, докторите по медицина крият проблема с лекуването на язви и други подобни болести и припомниха, че лекари от миналото с голям стаж са лекували много проблеми с кръвопускане или пиявици. „Ние не сме точно доктори и не разбираме, но искаме да се инициира обществен дебат по темата, защото сегашните учили дълги години, и след това специализирали още години хирурзи, се опитват да игнорират обществения дебат“, добавят археолозите.

Разбира се, всичко това е шега. Шега, която да ни замисли колко нелепо би трябвало да звучи обратната идея: група доктори, адвокати или други любители да омаловажават и крадат труда, и познанията на учените, наречени археолози, и на техните колеги историци.

Именно това, обаче, представлява самоназовалото се обединение „Приятели на Небет тепе“, събрали се преди няколко дни в галерия „Филипополис“ с твърдения, че някой пренаписвал историята на града и било нужно да има обществен дебат по темата.

Науката не работи с обществени дебати. Не се събираме на обществено обсъждане да гласуваме дали гравитацията съществува, земята е плоска или перфорация на червото трябва да се лекува с планински кристали. Науката работи с научни дебати, аргументирани и рецензирани публикации, с работата на множество специалисти в непрестанен спор едни с други.

Научен дебат по темата „Небет тепе“ има от десетилетия и е нелепо да се твърди, че тепърва трябва да се „инициира професионален дебат, за да не се пренапише историята“. Той се случва по страниците на професионални издания и на научни конференции – сами по себе си напълно достъпни за всеки любител на историята и известни на всеки, който чете и следи тези въпроси. Но всеки един любител на историята трябва да има скромността да се довери на историците, за да не обявим и Луната за макет… така де, пловдивска територия. Защото е Кръгла, а в Пловдив има Кръгла кула и ето ви очевидната връзка! Извинявам се за глупавата шега, но същите аргументи се използват и за изпращането на крепостните стени на Небет тепе в хилядолетията назад – „Стената е с големи камъни, на едно друго място също има големи камъни, следователно са от едно историческо време“. А защо не направо да са направени от инките?

А страхът, че прословутата ни туристическо-атрактивна титла „Най-стар град в Европа“ ще бъде „отнета“ заради някоя табела трябва да бъде оставен настрана. Това, че на табелите по всяка вероятност ще пише, че най-старите крепостни стени са от елинистическия период няма да промени (а няма да има и това за цел) факта, че на Небет тепе или други обекти в града са откривани артефакти от бронзовата епоха, че и от по-рано. Спокойно. Градът е стар.

Сарказмът настрана – в една такава публикация няма как, няма и защо да се дават аргументи за каквото и да е от историята на Пловдив. Това е работа на тесните специалисти в съответната сфера и период, написали десетки публикации по темата. С цялото ни градско уважение към събралите се ентусиасти – адвокати, доктори и други общественици, вероятно чудесни специалисти във собствените си сфери – и без да оспорваме техните познания и експертиза в тях – опитите им да вменят някакво криене на факти трябва да бъдат загърбени като някаква нелепа детинска шега.

Всеки знае кои са, и никой не се опитва да скрие проучванията от преди половин век и повече на Атанас Пейков, Петър Детев и т.н, всеки може да си ги поръча от библиотека или някой архив. Но заедно с техните мнения има още много други, които са възприети от огромното мнозинство учени в сферата и съществува доста широк консенсус относно миналото на обекта. Той има много сериозна пред-елинистична история, но масивните градежи са именно от този период. Научните представи се развиват, предполагам и в медицината има развитие спрямо идеите от преди 50 години, нали? Разбира се, може и сегашното консенсусно мнение да бъде оборено – но това няма да стане с обществен дебат, шеги и закачки. Това може да стане, ако се открият нови и добре аргументирани доказателства, а не да претопляме стари отхвърлени хипотези.

Така или иначе, всеки е свободен да вярва в каквото пожелае, свободна държава сме. Това ще си проличи ясно и от коментарите по темата във фейсбук, както и под тази и други статии, в които анонимни експерти под прикритието на своя телефон лесно раздават оценки на работещите в Пловдив археолози. А пък може и извънземни да са построили тепетата, кой знае? Така всеки е свободен и да се лекува както желае. Ако получи вътрешен кръвоизлив да легне под пирамида или да иде на доктор, учил и ровил в стотици тела. Аз бих избрал второто. Както бих избрал за археологията да вярвам на професионални археолози, ровили в хиляди обекти.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

11 коментари

 1. Караколев – това е за Вас:
  Думата отпреди, подобно на някои други думи в българския език (отсам, отвъд, преди, против), може да бъде и наречие, и предлог. Когато е предлог, тя винаги се пише слято: отпреди век, отпреди пет години, отпреди революцията в Русия, отпреди приемането на България в Европейския съюз.

 2. Пише се „отпреди 50 години“ и „отпреди половин век“. Караколев, научете правописа най-сетне!!! Статиите Ви в Медия Кафе също са фъкани с правописни грешки!

 3. Пише се „отпреди 50 години“ и „отпреди половин век“. Караколев, научете правописът най-сетне!!! Статиите Ви в Медия Кафе също са фъкани с правописни грешки!

 4. Ся,, глей ги – от 9 дерета вода ше докарат само и само раята да приеме стото тона джюлязо и още по сто в бетон, дето изсипаха напоително горе…смърди на самоуправство от магистралата още.

 5. Много добра статия, явно в под тепето има знаещи и съвестни журналисти, пъпросът е защо въобще това местно провинциално сборище от „тунинговани“ „специалисти“ беше въобще отразено.

 6. Тошко, твърде махленско дори за теб. Ти от позицията на какъв си позволяваш такъв тон и насмешка? А, и да питам – като взехте парите, за да отразите инициативата, не беше “нелепо”, нали? “Медия”…

 7. СВЕТОВНО ИЗВЕСТНИЯТ ЕСТЕТИСТАДЖИЯ, ИЗКУСТВЕНОВЕДЕЦ И ЛАУРЕАТ НА ТИКВЕН МЕДАЛ ПО ЖУРНАЛИСТИКА СЕ ОКАЗВА, ЧЕ Е УСПЯЛ ДА СЕ ДИПЛОМИРА ОТ нЕ-БЕ-УУ И ДА СЕ ПРИСЛАМЧИ КАТО

  ДОКТОРАНТ НА …ЛАРФЕВА!

  ЗА ДА ПОУЧАВА АРХИТЕКТИТЕ НА ДОБЪР ДЮЛГЕРЛЪК…

  Е ПА ОВО Е СТАНДАРД

  (МНОГОСЛОВНИТЕ МУ ИЗЛИЯНИЯ КОЙТО СИ НЯМА РАБОТА ДА МУ ГИ ЧЕТЕ, CIAO!)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина