АктуалноГрадътИзбор на редактораКултураМненияНовини

Приятели на Небет тепе ще бранят историята на цитаделата на хълма

Да осветят проблема с Небет тепе и историята на Пловдив. С тази цел група известни пловдивчани се събраха в галерия Филипополис, обединени зад каузата „Приятели на Небет тепе“. Причината за стартирането на тази инициатива, която скоро ще се превърне в гражданско сдружение, са притесненията им от онова, което се случва на сакралното за града място-върха на Трихълмието, известно и като Актът за раждане на Пловдив.

Те смятат, че проектът, който се реализира, застрашава историческата достоверност и автентичността на обекта. Изброяват няколко детайли от изпълнението му като оградите и фугирането на старата зидария, но най-вече се тревожат от реалната възможност за промяна на датировката на Небет тепе. Смятат, че ако то се предатира, Пловдив ще загуби короната на най-стария жив град в Европа.

Домакини на срещата бе адв. Петър Стойчев, доц. Веселин Ходжев и адв. Никола Георгиев, които заедно със съмишленици правят и първите стъпки към създаване на сдружение в защита на цитаделата на хълма. Детайлна презентация пред тесния кръг поканени на събитието направи доцент д-р Владимир Ходжев д.м. Сред присъстващите имаше общественици, историци, лекари, юристи и бизнесмени.

“ Ние всички сме приятели на Небет тепе, без значение възраст, възгледи и прочие. Не сме историчари- всеки от нас има професия, но без да имаме претенцията да сме археолози или историци. Не сме и политичари- няма да ни видите в някоя листа или в някой партиен списък. Каузата ни е да осветлим проблема Небет тепе и историята на Пловдив“, обясни доц. Ходжев.

Той в детайл се спря на на всички проучвания на хълма, правени през годините, и на всички заключения на археолози и историци относно датировката на обекта. Спря се на Димитър Цончев, дългогодишен директор на археологическия музей, като първия, правил системни проучвания на Небет тепе. Мина и през Петър Детев, който има 38г. стаж в РАМ-Пловдив, и на Атанас Пейков, който прави най-старата датировка на Небет тепе и заключва, че Евмолпия е била 10 пъти по-голяма от Троя и Микена. Именно той е човекът, който заключава, че на Небет тепе има градски център през бронзовата и старата желязна епоха, заради намереното обредно съоръжение с глинен под (есхара) с изображение на двойни кръстосани брадви, основи на “дворец”, крепостни стени и улични настилки.

Доц. Ходжев изрази притеснения, че с последните проучвания на хълма за реализирането на проекта, който се завършва там, може да се лансира предатиране на Небет тепе, с което да се елиминира цялата праистория на града. Рискът, според него, е Пловдив да бъде свален от пиедестала на най-стария жив град в Европа, ако се приеме тезата на археолозите работили последно на Трихълмието. А тя е, че най-ранните структури на Небет тепе са от 4 в. преди Христа т.е. От елинистическия период.

Медикът изтъкна още, че излетият на върха бетон с реализирането на настоящия проект обезценява Небет тепе, но и града. Посочи като основни проблеми и новото и ярко видимо фугиране, което крещящо контрастира на древните сухи градежи и циклопската зидария.

„Кой ще постави информационна табела на обекта, като бъде завършен, и какво ще пише на нея. Искаме да се инициира професионален дебат по въпроса с датировката на Небет тепе, за да не се пренапише историята върху информационна табела например. Редно е да има и обществен дебат по темата“, коментира доц. Ходжев.

Тезата му за професионалния дебат бе подкрепена от всички присъстващи. Те подчертаха, че ще се опитат да направят темата публична и ще търсят още приятели на Небет тепе, за да се разшири каузата.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

12 коментари

 1. Сплашва простолюдието с Началнически АФТОРИТЕТИ!

  Не смей да критикуеш, ЧЕ…!

  Абе, ЧИКиO, оня по време на КулТурскио вел;ик ГЕРБав акад. проф. д-р БОЖО ДИМИ. с неговио придворен арх. ЮФ дето щяха „ала Кракра“ / „ала Каркасон“ да бучат Хрельови Кули из Небета – – – кой ги освирка, а? А?

  „ПРОСТИТЕ“ МАЙНИ ГИ ОСВИРКАХМЕ

  И ПАК – АКО ТРЯБВА!

 2. Събират се някакви адвокатчари ,не били историци ,археолози и политици не били ,ама са компетентни. И тезите са им притеснения. Бетон има излят още по времето на соцА за да покрият подхода и стълбите от северната част ,т.н.скрит вход. Създават сензации ,търсят конфликти и събират малоумници да им се водят по акъла. Проекта и реализацията му се изпълнява от историци и археолози ,които имат опит и имена в историята ,реставрацията и социализацията на подобни обекти. Не са лаладжии и локумджии с терен в галерия ,която намеква за политическите и градски „насоки“ на присъстващите.

  1. Има нова информация:
   Изчезнали са архивите от музея и нова археоложка е доказала, (всички други мълчат), че Пловдив е основан от Сталин на 09.09.1944.Градежите циклопските, са противотанково укрепления.Архивът на града бил изчезнал, а другата част била изгорена при пожар в Музея.Край

  1. Кое безумие бе галфон !? Зад това безумие седят имената и подписите на хора ,които имат и опит и познания и реализирани проекти свързани с археологически обекти в Пловдив. Кой си ти да говориш за безумие ?

   1. Чико, компентността на специалистите изпълнили проекта се равнява на компетентността на вашето изказване. Арогантността не води до нищо добро….напомпени с некадърност специалисти отвяха праисторията на Пловдив в пета глуха! И вие едва ли не твърдите че трябва да се гордеем с осъществяването на този проект???!!!

 3. Не съм очаквал, че през 21 век ще се правят закони безобразия. На исторически обект с разкопки не работят архиелози а архитекти. Зян!

 4. Здравейте, за всички ваши кредитни нужди между физически лица сигурно, бързо и ефективно с лихва от 2,5% за суми от 2000 лв. до 700 000 лв.
  Свържете се с нас:

  tisserand.patriciajosette@ gmail.com
  tisserand.patriciajosette@ gmail.com

  УИВЪР ПАТРИСИЯ

  1. 777,
   иронията е излишна, при положение, че всичко за което се призовава е предизвикването на обществен дебат. Дебат, на който публично точно специалистите да обяснят – какво ги е накарало да извършат едно или друго действие на терена. Да кажат – какви са новооткритията им (ако има такива), с които са на път да направят Пловдив по-млад с поне хилядолетие и с какво те са по-достоверни от откритията на други специалисти (преди тях), които слагат Пловдив редом до Троя и Микена?!
   За това става въпрос и в този ред на мисли, аз не виждам какво толкова ви притеснява?!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина