АртГрадътИзпод тепетоНовини

Старо Железаре Street art fest е номинирано за Годишните награди в туризма

СТАРО ЖЕЛЕЗАРЕ STREET ART FEST е номинирано за Годишните награди в туризма 2022 г. в категорията Туристическа атракция/ обект. До 5 декември продължава гласуването online тук.

Старо Железаре Street art fest е уникална туристическа атракция – огромно произведение на изкуството, обхващащо цялото село Старо Железаре. Това е единствено улично арт селo, направено в този стил не само в България, но и в Европа а даже и в цял свят.

Путин и Зеленски преговарят в Старо Железаре

Проектът Street Art в Старо Железаре е създаден, освен всичко друго, и за да предпази селото от загиване, като създаде интересна атракция за туристите, които редовно посещават селото.
Tо се намира в любим за туристите район до Хисаря, Старосел.

Всички рисунки са дело на екип от полски и български художници, ученици на българо – полската двойка Катаржина и Венциалав Пирянкови.

Cтенописите, т.нар мурали или да кажем дуварописи, изобразяват предимно хора – портрети на жители и поканени личности от цял свят. Всяка година през лято продължава рисуването, фестивалът се провежда вече осма година. Рисунките засягат и актуална тематика – всяка година се появява нова тема.

Всяка рисунка има познавателен и образователен характер. Всеки стенопис е провокация за размисъл върху смисъла на живота, ценностите, съществуването, актуалните събития. Уникална е и така наречената улица MoMA – където са изрисувани най-великите произведения на авангардното изкуство от музея MoMA в Ню Йорк.

Тази година художниците влязоха в диалог и с литературната общност в Полша и България, благодарение на нов стенопис с писателите Олга Токарчук и Георги Господинов, които говорят c Мечето Пух за човечността и чувствителността. Цитати, написани на дувара, бяха специално избрани лично от писателите.

Старо Железаре е село превърнало се в необикновено място, където всеки посетител ще открие много вдъхновяващи истории, много инспирации за размисъл. Мястото гарантира страхотно приключение по време на поне двучасова разходка, по време на която вероятно така или иначе няма да можете да откриете всички дувари с картини.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина