АктуалноАртЕвалаИзпод тепетоКултураНовини

Путин и Зеленски преговарят в Старо Железаре

Медиатор е Кунг-фу Панда

Малкото пловдивско селце Старо Железере наброява едва, едва 400 души по официални данни, но пък от няколко години се прочу в цял свята като селото на графитите. Само тук, по дуварите на плевните, могат да бъдат зърнати на едно място световни лидери, политици и звезди от шоу бизнеса и други знаменитости, които са давали наклон на живота на планетата Земя.

Една от най-новите стрийт арт творби в селото представя президентите на двете воюващи държави Украйна и Русия.

Путин и Зеленски

Путин и Зеленски са се вторачили един срещу друг и аха да проговорят, а по между им, като медиатор на липсващата кръгла маса е Кунг-фу Панда. На това произведение мечето дава противоречиви инструкции на двамата преговарящи, ясен и втория подтекст на азиатската мечка. Има и трето значение на Мечо Панда – Китайците го подаряват в знак на приятелство.

Темата за мира и свободата е засегната в не един от прочутите селски графити.

Що е то селски футуризъм разкриват в Старо Железаре

Припомняме, че през 2015 г. българо-полската двойка Катаржина и Венцислав Пирянкови започнаха превъплъщението на Старо Железаре в място за уникално изживяване, покривайки стените с графити, представящи всякакви популярни лица наред с местните хора. От тогава всяко лято двамата водят със себе си свои студенти и заедно рисуват по дуварите в селото.

Не всички местни харесват графитите, според Кориереинтернейшънал. Някои творби са били тихомълком пребоядисани, а образите на някои политически фигури, сред които този на бившия германски канцлер Ангела Меркел, са заличени от стените.

Вандали посегнаха на гордостта на Старо Железаре

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина