АртГрадътКултураНовини

Емил Атанасов представя изложба „Билет за някъде“ в галерия „Aeterna“

Изложба живопис „Билет за някъде“ представя Емил Атанасов в галерия „Aeterna“. Откриването е на 8 декември, четвъртък, от 18:30 часа. Мястото е галерия „Етерна“, ул. „Княз Александър I-ви“ 26, Пловдив (Безистенъ).

Ето какво казва художникъ за себе си като творец и за предстоящата му изява:

„Аз съм непоносим художник, безкомпромисно искрен в картините си… Не обичам да слагам заглавия на картини, да наричам проекта с определени имена, защото това е приоритет на словото, не на живописта. Но пък ми казаха, че този подход не е уважителен към зрителя и от години вече кръщавам картините, слагам имена и на самия проект.

Единият се наричаше „10 седмици“, защото с приятели се хванахме на бас дали мога за толкова време да направя значима изложба и аз направих. Следващият проект беше в Градска художествена галерия – Пловдив и се наричаше „Теория на драмата“. Защо на драмата? Защото имаше период, в който се изживявах като драматург, и то успешен период. А последната изложба преди две години в „Aeternа” се наричаше „Без спомен“. Идеята беше, че трябва да се преминава леко през спомените, все едно, че ги няма, а самата картина да говори за преживяното, за онези моменти, които са много интимни и са оставили трайна следа.

До преди седмица нямах име на новата изложба, която предстои. И то заглавието обикновено идва, когато завършиш някаква работа, идва от нея самата. Завърших я тази картина и тя се нарича „Билет за някъде“. Тогава видях, че всички работи в този проект са с билет за някъде. Получават този билет с раждането си, както хората. И е хубаво, че ние не знаем за къде. Може да е билет за Слънцето, обаче ако не се качиш на правилния влак за Слънцето, няма да го достигнеш. Може да луташ посоката, да слизаш, да се качваш, но в един момент когато прецениш, че не си достигнал до Слънцето, ще останеш един стар Икар, който е една тъжна гледка. Той е конформист, с проядени от молците крила, гол-голеничък, с голям диоптър очила. И става така, че ти си слушал баща си, не си полетял към Слънцето, запазил си иначе порива за крила, но не си ги използвал. Ти си един друг вече. Не си използвал този билет за някъде, защото не си разбрал посоката. Ставаш Икар, когато тръгнеш към Слънцето, когато загинеш, когато си неразумен. Разумните доживяват до дълбока старост и им увисва п.ш.ата. И съм много горд с името на проекта си: „Билет за някъде“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина