Зрелостници от Пловдив за първи път ще държат 4 нови матури

Актуално Градът Новини

1990 зрелостници са избрали да защитават проект, а 2019 ще държат изпит за професионална квалификация

Предприемачество, информационни технологии, информатика и музика – това са 4 предмета, по които дванадесетокласници в Пловдив и областта за пръв път ще държат матури. Днес се провежда така наречената втората матура за 12 клас по избираем предмет измежду профилиращите в училище, които са изучавани в последните две учебни години. Тази година завършва първият випуск, който в 11. клас избира профилиращи предмети по новия закон.

На изпит по предприемачество в Пловдив се явяват 87 абитуриенти, за информационни технологии желаещите са 81, по информатика – 9 зрелостници, а по музика са 3. . По време на втората част от матурите по информатика и по информационни технологии младежите ще работят на компютър. Няма записали се за ДЗИ по изобразително изкуство.

Над 45 хиляди зрелостници се очаква да се явят днес на ДЗИ в цялата страна. 1990 са абитуриентите в Пловдивска област, които са избрали да защитават проект, а 2019 ученици ще държат изпит за професионална квалификация. Изпитът в региона се провежда в 224 класни стаи на 30 учебни заведения от областта.

По вариант 1 от два възможни ще пишат зрелостниците на втория задължителен държавен зрелостен изпит по профилиращ предмет. Изпитът започна в 08:30 часа. Изпитният вариант беше изтеглен в Министерството на образованието и науката (МОН) в присъствието на заместник-министъра на образованието Мария Гайдарова, експерти и журналисти.

Най-масов се очертава отново изпитът по английски език, за който са подали заявления 1033-ма зрелостници.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.