АктуалноГласовеКултураМненияНовиниПод ножа

Защо има сребърни чували на Римския стадион?

За чувалите на Римския стадион, или защо не ни трябва „политическа коректност” за трудните теми в културата

В началото са ни нужни няколко аксиоми, свързани с изкуството:

 1. Произведения на изкуството се гледат, по възможност, на живо – а, ако се обсъждат или критикуват, задължително на живо и то в завършен вид. Не може да критикувате художник, че е нарисувал грозна картина, докато още бърка боите.
 2. Съвременното изкуство е комплексно и многопластово. Това не значи, че за да „разберете“ една творба трябва да изчетете пет страници обяснения – напротив. Просто за него е нужно да се отпуснете, да вникнете и да го обмислите с безпристрастния си поглед. Това, всъщност, важи и за класическото изкуство, но все пак там може и повърхностно някои хора да харесат нещо, защото е по-шаренко или има женска гръд.
 3. Ако точка две ви е толкова противна и наистина ви се повръща от съвременно изкуство, „То не е изкуство“ и прочее, спокойно: повечето акции в съвременното изкуство са временни и, ако нещо чак толкова не се нрави на някой, то може да бъде подминато и след седмица напълно забравено.

Вече можем да пристъпим и към актуалната буря в чаша вода: Произведението „Стената“ на Севдалина Кочевска, част от поредната Седмица на съвременното изкуство. Или по-известно сред народа като „Чувалите на Римския стадион“.

Поредната арт провокация – стотици чували на Римския стадион – ГАЛЕРИЯ

Да започнем от аксиома 1 – скандалите и опитите за политически пиар от политически агенти без впечатляващи познания по история на изкуството и културата започнаха далеч преди работата да е завършена. Творбата трябва да бъде готова на 2 септември за откриването на „Седмицата“. Тоест всеки възмутен е хубаво да поеме глътка въздух и както всяко детенце знае от приказката за „Трите мъдри съвета“ – преди всяко решение, преброй наум до 10. Иначе казано, нека изчакаме готовата работа и тогава да даваме оценки.

Тук, с известно внимание предвид казаното в предното изречение, можем да подходим към втората аксиома. Окей, окей, разбираме се – това не е красивото реалистично пейзажче, което можем да си купим от сергия в Несебър или пък принт на Васил Горанов с полугола възрожденска девойка, носеща стомни вода. Това е високото изкуство, нали така? Да игнорираме тези дълбоко мислени творби за момент и да видим повърхностната работа с чувалите.

Какво ни провокира тази работа от съвременното изкуство?

Разбира се, някои ги провокира да пишат скандални постове, защото, все пак, предстоят избори. Или пък трябва да демонстрираме загриженост за културното наследство, макар и да нямаме представа какво е „консервационен зид“ или да сме пропуснали покрай ушите си поредното обезобразяване или пък направо унищожаване на историческите тютюневи складове. Скандално е, ако е на Главната, разбрано.

Други, обаче, може да се провокират от друго. Например, че културното наследство е в риск. Възмутителното не са няколко лекички чувалчета, стъпили върху римската стена, която ще бъде абсолютно същата и утре. Възмутителното е, че повече хора са развълнувани за бъдещето на културата не, заради работа, която няма да остави нищо зад себе си – а шепа хора са развълнувани за съвсем актуалното събаряне на тютюневия склад и прекрасна къща до него.

Или накратко в две изречения: Ако не ви харесват чувалите и се притеснявате за Римската стена, след две седмици тя пак ще е абсолютно същата. Но и да ви харесва, и да не ви харесва тютюневия склад, след две седмици той няма да съществува.

По същия начин множество хора се възмущаваха от „поцинованите кофи“ на същия автор, които нещо били навредили на археологията на „Форум-Запад“ и трябвало да има обяснителна информация за това какви са тея кофи. Но пък почти на никой не му пукаше, че над година нямаше образователни информационни табели за самата археология. Не знам за вас, но за мен археологията е по-ценна и е по-възмутително, че за нея нямаше никаква информация дълго време. Но пък не помня възмущението на общински съветници, общественици или колеги журналисти.

По темата за поцинкованите кофи

Като обобщение: Леките чувалчета няма да навредят материално по никакъв начин, но могат да ни засегнат душевно – това е целта на една такава творба.

Да си представим по-реално, например, как са изглеждали всички културни ценности по време на война, обградени от чували и колко сме облагодетелствани, че живеем в мир.

Или пък, както авторът Севдалина Кочевска също намеква в разговори, че сребристото напомня за „Желязната завеса“ и времето, в което българите не можехме да пътуваме свободно по света.

Или пък, ако сме фенове на археологическите възстановки, да си представим как е изглеждала крепостната стена на Филипопол в малко по-завършен вид – без тази възстановка да увреждат археологията по никакъв начин (за разлика от почти случилия се проект за унищожение на Небет тепе преди 10-ина години).

Или някоя друга интерпретация, която въображението – ако го имаме, или му позволим да си поиграе с нашето съзнание – може да ни предложи.

Всички тези интерпретации може да се обсъдят на живо. Някои от тях са по-безпроблемни. Други, като унищожаваното културно наследство не са никак политкоректни. И докато има филистимци и антипловдивчани, които предпочитат нови безлични стъклени мастодонти пред автентичната пловдивска история, тези въпроси трябва да се задават без заобикалки. Не се нуждаем от „безопасно място“ за „политическа коректност“.

Не бива проблемите с културното наследство (или пък с войната, или с каквато друга интерпретация имате) да са затворени в галерия, където ще ги видят само хората, които така или иначе се вълнуват от културното наследство. Ако по тези въпроси си говорят шепата хора, които така или иначе си говорят по тая тема, то останалите неграмотни в културно отношение люде, ще продължават да мълчат при унищожаването на града ни.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

9 коментари

 1. ПетБоички творчески заслужава от „календаро“ на НАСЛЕДСТВО / Пловдив’2019 да му бъдат заделени, планирани и изплатени ЕДНАКВИ суми (както за вредните чували с дунапрен!) за Традиционното Есенно

  СУДЖУК-БАРБЕКЮ.

  Международен / испански елемент можем да внесем (срещу допълнителен ресурс за пет щайги полски ДОМАТИ) за патаклама с пресни домати ТОМАТИНА

 2. Провокацията е част от изкуството, безспорно. Проблемът е, че подобни инсталации са далечно ехо от рефлексиите на пост-модерния Запад отпреди десетилетия. У нас отново откриваме топлата вода, ама това става по добре платени проекти. ОК. Очевидно липсата на „ТЕХНЕ“, демек „майсторлък“ се компенсира с първосигнални идейки, които трябва да се обясняват с философски клишета на „простия“ зрител. Затова, моля – не, аз НАСТОЯВАМ, да бъда финансиран за алтернативна инсталация срещу чувалите. Ще спретна алтернатива на алтернативната. Искам да курдисам 12 барбекю та, разположени шахматно срещу Римския стадион. Защо шахматно ли? Философия има тука, драги ми потребителю! Искам да бъда финансиран за закупуване на 365 кила суджуци, които да се изпекат едновременно под съпровод на „Васко Жабата“… Каква постмодерна сатира, а? Каква гаргара с потребителските нагласи на социума! А и вкусна при това. Нещо повече – преяшоте със суджуци те на модерното изкуство може да полегат върху сребристоте чували и така да им придадат още една конотация, която криво-ляво да ги осмисли. Очаквам средства за реализиране на този хепънинг. И много смислени реакции от страна на художествената критика. И аз провокирам. Нека всеки данъкоплаъец да получи парче от суджука на авагарното изкуство. Алилуя! (Пардон, това не е модерно)… Ала-бала! (Така май е по-така).

 3. Изключително глупава инсталация. Не биваше да я разрешавате и така нямаше да разберем, колко елементарен е творецът й.

 4. Многословната загелпена Дървена Философия на КараКАЛИНКАТА (самозван „изкуствЕНоведЕЦ“ но учил-недоучил) е напоителна, но напразна = никой няма да му се върже на ДОГМИТЕ (цит.):

  „…с известно внимание предвид казаното в предното изречение, можем да подходим към втората аксиома. Окей, окей, разбираме се…“

  ЗВУЧИ ГЛУПОВАТО БЕ„ ДЕРНЕВ! ВЪЗГЕЧ, СПРЕТЕ ГО ТОЯ ВЕЧЕ СЪС СОРОфондацията му дето драпа да надцака вчерашната статия от Т.Г. спешно отстранена, предизвикала 15 РЕАКЦИИ ТУК ЦИТИРАНИ:
  ––––––––––––––––––––––––
  Боби
  31 август, 2022 в 12:06 am

  Боклуци да ви еба майката тъпа с чували пълни с дунапрен затрупали стената на стадиона бахти глупаците
  Отговор

  БОБИ БЕ, кого точно ще . . . ?
  31 август, 2022 в 12:21 am

  ПАНОВ му е именцето, пък ти така някакси разцентровано критикуеш
  Отговор

  пловдивчанка
  30 август, 2022 в 9:01 pm

  Бабината й трънкина на Кочовска. Абе, защо само с простотии ни провокират такива псевдотворци.
  Отговор
  НИНКН
  30 август, 2022 в 8:20 pm

  Чудя се какво биха казали от НИНКН за това? ? Кой реши, че това няма да увреди крепостната стена? И ако днес попитаме НИНКН дали това е разрешено, те какво ще кажат? После ще питаме кой го е разрешил?
  Отговор
  Дьорд ШОРОШ, унгар-циг-еврейски спекулантин
  30 август, 2022 в 4:50 pm

  Г-цата има ИМЕ и се опитва да стане ИМЕнита, и аз старчески се опитвам да й го запомня именцето, та да й провождам седмично чек за издръжка до дълбока старост, НО НЕ УСПЯВАМ

  ДА Й НАУЧА ИМЕТО…
  Отговор
  Елена
  30 август, 2022 в 4:44 pm

  Явно не съм толкова широко скроена, за да видя нещо арт в тези чували. За мен е безкрайно нелепо.
  Отговор

  ДО ЕЛЕНА:
  30 август, 2022 в 5:18 pm

  …разрешавам ти безплатно без билет да разглеждаш Творбата, да я оглеждаш, опипваш, помирисваш и т.н. докато се възвисиш до висините на АРТаджилъка

  и кандидаЦтваш и ти за „проект“ по „програма“ в Пловдив’2019 в 2023.

  Ще ти се услади хонорарът – хич не е трудно
  Отговор

  Арх
  30 август, 2022 в 4:36 pm

  Същностна особеност на авангардното изкуство е, че се нуждае от обяснение. Дали това е протест срещу войната в Украйна, или протест срещу наводнението в Карлово, а може би подкрепа за античните останки или визия за българина, който ще си стои пльоснат като чувал, каквото и да се случи, без обяснение от автора, си остава херметично неразбираемо.
  Отговор

  подсмихната баба МОНА – без оправдания!
  30 август, 2022 в 5:00 pm

  Баба Мона се подсмихва без никакви „обяснения“ и оправдания вече колко столетия и даже петилетки, пък ‘ората все й се радват.

  Колегата Явашев бая продукция подписа като КРИСТО, ама не свърза никаки членоразделни дисертации в зашита на безчинствата си. Не. Тц. Ъ-ъ.

  Е па те това ще да е разликата между високо ИЗКУСТВО и ИЗКУСТВЕНОСТ.

  Между Култура и …Халтура.

  Умение, Майсторлък / и …преструвка, гърч.

  Има ли нужда от ДОЦЕНТури на барикадите – мА’ни го ти такова!
  Отговор

  #КОЙ ПЛАЩА =пак АЗ / ТИ / НИЕ?
  30 август, 2022 в 4:10 pm

  Да оставим безкрайните възможни разправии какво му е ИЗКУСНОТО на таквази АРТаджийска ИЗКУСТВеност която г-цата ако беше добре възпитано детенце е щяла била да си я натика в …именно, но позволяваме си въпросче:

  Пак ли Архео-КУЛ-ТУРИСТ ЗАМ- П.П. се гелпи що е Култура / що е Халтура, та напоява с данъкоплатски оскъдни ресурси изг7зиците по „календаря“ на Пловдив’2022, а? А?
  Отговор

  подвъпрос: КОЕ СМЕТИЩЕ приема дунапрени?
  30 август, 2022 в 4:17 pm

  Другото важно закононарушение е ПЪЛНЕЖЪТ ДУНАПРЕН не е органично саморазлагащ се и НЕ бива да се изнесе не градското сметище.

  Еко Инспекциите да се свестят, да глобят и да …разтурят. Г-цата да си отнесе замърсяването на двора си в родното Наше Село!
  Отговор
  пети подвъпрос: ЛИПСВАЩИТЕ чували?
  30 август, 2022 в 4:21 pm

  Като сме платили 500 чували = то къде се губят откраднатите 14 чувала, и те ли отидоха при ГРАДСКИТЕ ПАВАЖИ?

  Прокуратурците да преброят, да констатират, да „образуват“, да осъдят и …
  Отговор
  ЖАЛЪК НАПЪН
  30 август, 2022 в 4:26 pm

  СМЕШНА може да им се вижда на някои „Разбиратели“ изкуственоведи, но в крайна сметка изперчената изг7зица на пъпа на Града е

  ЖАЛКА
  Отговор
  Анонимен
  30 август, 2022 в 5:08 pm

  НЕ СЕДАЙТЕ ПО ДУНАПРЕНО, МАЙНИ

  НАПРАВО ЛЕГАЙТЕ, ТВОРБАТА Е ВАША, ПЛАТИЛИ СТЕ СИ
  ЗзззРррр
  30 август, 2022 в 8:37 pm

  И аз задавам същия въпрос?!
  Отговор

  1. Още на абсолвентската вечер на випускниците от НеБеУу-то им раздават Членство-Кореспондентство в БАНда!

   Цветът на Нацията!

   Лидерите на КАЛИНКИТЕ

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина