АктуалноГрадътЖивотИзбор на редактораКултураМненияНовиниОбщина Пловдив

Започна възстановяването на Синята къща

След 300 дни реставрацията на Къща Павлити, която ще се извърши със средства на ОИ „Старинен Пловдив”, трябва да бъде завършена

Започна възстановяването на знаковата Синя къща от източната част на Трихълмието. Старт на консервационно-реставрционните дейности по паметника на културата дадоха кметът Здравко Димитров, заместникът му Пламен Панов и директорът на ОИ „Старинен Пловдив” Елена Кантарева. Ремонтът на Къща Павлити трябва да приключи след 300 дни и се финансира изцяло от бюджета на общинския институт.

„През 2021г. получихме целево финансиране на Синята къща от Министерството на културата. При първата обществена поръчка имахме избран изпълнител, но той се отказа заради ръста на цените на строителните материали. Пуснахме втора обществена поръчка, но никой не се яви поради същата причина. В последствие Министерството на културата пропусна срока за анексиране на договора и заради това трябваше да върнем парите на ведомството. Но не се отказахме от проекта. Институтът има много добри финансови резултати, благодарение на което решихме да инвестираме собствени средства от бюджета на „Старинен Пловдив” за Къща Павлити”, описа хронологията на сагата с финансирането на проекта в последните две години Елена Кантарева.  

Сумата, която осигурява общинският институт, е 149 966,03 лева без ДДС. След трета поред обществена поръчка за изпълнител на консервационно-реставрационните дейности е избрано дружеството „Рестстрой“ ЕООД. Те са разпределени на няколко етапа. Първият е укрепване, възстановяване и изписване на фасадата на историческата сграда. Предвидени са още реставрации на дървените обшивки, таваните и еркерите.

„Това е добър пример. Трябва да се търсят начини за реставрация на къщите в Стария град със собствени средства. Ние сме длъжници на архитектурния резерват”, заяви кметът Здравко Димитров. Той подчерта, че предстоят дейности по възстановяване и пренареждане на калдъръма там, където е увреден. Ще се монтират хидранти за вода, тъй като такива в Стария град няма, както и ще се възстановява осветление в резервата.

„Даваме началото на втората мащабна реставрация на Синята къща след 60-те години на миналия век. Първо ще оправим фасадата, после ще влезем и вътре. След като приключим с дейностите след 300 дни ще инициираме дебат за това каква да е функцията на Къща Павлити”, обясни Пламен Панов. Той посочи, че има идея там да се премести част от администрацията на „Старинен Пловдив”, но тази опция му се струва суха. Съществува и друга работна такава- къщата да стане образователен център за опазване на културното наследство, в който да практикуват и учениците от Строителния техникум, където има специалност с такъв профил. Разбира се, на мястото на старото кафене може да има ново.

Панов добави, че в момента има съгласуван проект за Данчовата къща, а след два дни ще бъде затворена процедурата за Къщата с ангелите на ул „Съборна” 20, след която от бивш хостел тя трябва да се превърне в клон на Етнографския музей.

„Имаме пълен мапинг за състоянието на калдъръма в Стария град. Можем да започнем и по тази линия, стъпка по стъпка”, каза още зам.-кметът по култура.

Фасадата ще се рисува от художник-реставратор Елена Кривошиева, която е изписвала къщата преди 40 години. Тя е работила в миналото по обекта с инж. Константин Константинов, управител на фирма „Рестстрой“.

„Бях развълнувана да работя по Синята къща преди 40 години. Връщам се тук с удоволствие сега, за да работя отново“, обясни Елена Кривошиева.

Тя показа единственото каре от фасадата под покрива, на което е запазено автентичното изрисуване на Къща Павлити от 19 век. Цветът аквамарин е перфектно съхранен и до днес и ще продължи да се отличава от общото цветово решение на изписването и след реставрацията. Самата сграда няма конструктивни проблеми, тъй като е с бетонна конструкция. Изключение прави само дувара, в който се е появила цепнатина заради корените на смокинята в двора.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина