Актуално

Възражда се проектът за втори гребен канал

Съoръжението ще струва 6 милиона лева

Предвиждат изграждането на терен за водни ски и ледена пързалка

Преди повече от година на общественото внимание бе представен проект за изграждане на втори гребен канал в Пловдив. Проект, който вдигна на нокти еколози и екозащитници, заради изсичането на растителността около коритото на река Марица и противопостави обществените мнения.

Сега, задвижването по проекта се засилва, най-вече заради световното по гребане през 2018 г. Майкъл Уилямс, от Международната федерация по гребане, пристигна в Пловдив, за да изрази притеснението си за забавянето на реализацията. Очаква се да се построи спомагателно съоръжение до основния канал, което ще подпомага спортните дисциплини и ще разшири водния оазис.

Съдебните дела за извършване на дейността все още не са приключили, а Върховният съд ще се произнесе през февруари следващата година. Община Пловдив, пък, вече обмисля обществена поръчка, която да започне веднага, ако решението е положително.

Очаква се вторият гребен канал да има три свръзки с основния, широки по 15 м. всяка. Той ще обхваща 1000 декара успоредно на основния канал, с дължина 2100 м. Освен канала, ще се изградят велоалеи, паркова зона и 17 съоръжения за спорт, като например водни ски. През зимата каналът ще се пригажда за ледена пързалка. Целият проект ще излезе на стойност 6 милиона лева, сума, която вече е подготвена от Общината. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. По-скоро се възражда апетитът за заграбване на последния зелен оазис на града под предлог, че втория гребен канал е жизнено необходим, а в действителност единственото му предназначение ще е като частно езеро на Империал 2! ВИДИМИТЕ РЕЗУЛТАТИ

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина