Възстановиха вековна сграда в центъра на града

Актуално Градът Забравеният град Изпод тепето Култура Новини

Детайлите по фасадата на постройката на ул. „Петко Каравелов” са реставрирани страхотно, само крещящият цвят буди недоумение

Вековна сграда в центъра на града се събуди за нов живот изпод строителните скелета, които я опасваха дълго време. Красивата постройка на улица „Петко Каравелов”, зад сградата на БНБ, става бизнес център.

Преди…
… и днес

Само до преди година зданието представляваше опасност за преминаващите пешеходци. Днес вече е възстановено, при това по много добър начин- детайлите по фасадата са перфектно реставрирани.

Старата дограма, снимана през есента на 2011г.

Деформираната стара дървена дограма е заменена от приемливи сиви алуминиеви профили. Единствено недоумение буди крещящият цвят, на който са се спрели инвеститорите- автентичният бе охра.

 

Споделете ни във:

10 thoughts on “Възстановиха вековна сграда в центъра на града

 1. Къщите от този период са в жълто–бежов цвят, така изглеждат след стотина години. Аз живея в такава къща, построена през 1908 година, коята е в оригиналния си вид. А други цветове, както в случая с тази сграда, са приумици на днешните архитекти, за да впечатлят публиката. Но така се губи автентичността на града ни.
  Жалко.

 2. На втори етап е планирано паркиране подземно и надземно в съседен имот, собственост на същия инвеститор!

 3. А къде е паркирането алооо???
  Как така се одобряват проекти без осигурено паркиране в собственото УПИ
  Явно за придворните архитекти може.

 4. Добра реставрация,но изключително неподходящ цвят! каза:

  Браво за добрата реставрация! Наистина, къде са гледали архитектите на общината,за неподходящият цвят,когато са издали строителното разрешение? Оригиналният цвят би бил най-доброто решение!

  1. Думата РЕСТАВРАЦИЯ не може да се пляска за всякой ремонт – и то само на лицето / фасадата на сградата.

   Реставрират се само старинни ценности / ценни старини; има си Регистър, има си степени, класации и значения за Паметниците.

   Относно цвета – ами за цветове и вкусове не се спори (de gustibus et coloribus non disputandum) – така постройката придобива характер, то не може само беломуняви „пастелни“ къщи в СИВ поток, нека се изперчи щом Институтът не възразява (КараКАЛИНКА да се оплаче на арм. п. в Сурп Кеворк)

 5. Цветът не е лош, като се има предвид, че напоследък ги правят всички реставрации жълто-резидави, трябва малко контраст да има, така всяка сграда получава шанс да блесне.

 6. Наистина цветът е ужасен. Сигурно са някакви червени капиталисти, та за това си го харесват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.