АктуалноГрадътКултураМненияНовиниПод ножа

Второ чудо за ден! Пуснаха асансьора на Базиликата след година чакане

Община Пловдив пусна асансьора на Епископската базиликата!

Новината попада като втора в графата „Чудо на деня”, което за управлението на Пловдив в последните три години си е направо антиутопия. Да се зачуди средностатистическият гражданин под тепетата ли живее, или в Амстердам. Или пък Токио. След като от общината заговориха за нова велоалея на улица ”Владая”, днес, за капак на слисания от добрата новина  пловдивчанин, пуснаха и високотехнологичното чудо, което сваля или качва посетителите до и от атриума на иначе най-новия и съвременен  музеен комплекс у нас.

Близо година и половина асансьорът не работеше, по незнайни причини… Не, по знайни. Нямаше кой да го пусне- от мързел, безхаберие или некадърност. Е, днес, за церемонията, в която кметът Здравко Димитров връчи Почетен знак на Пловдив на президента на „Америка за България” Нанси Шилър за всичко, което Фондацията направи за реализирането на този най-важен и мащабен за града проект в последните години , това изумително съоръжение тръгна, макар и непочистено.

Работещият асансьор направи силно впечатление и на министъра на културата Атанас Атанасов, който коментира „днешното чудо” в контекста на процедурите по приемането на мозаечното наследство в епископската Базилика, Малката Базилика и сграда Ейрене в ЮНЕСКО.

„Говорихме с г-жа Кантарева какви са следващите процедури за приемане в ЮНЕСКО. Не съм експерт, за да знам какви са всяка една от стъпките, но доколкото знам трябва да се изготви план за опазване и управление на трите обекта. След което този план трябва да е в действие, и чак тогава… отделно има съвсем технически неща като това отвън асансьорът да работи, което знам, че тук беше проблем от доста дълго време. Много усилено разговаряхме с местната власт, за да може днес асансьорът да работи и се надявам, че от тук нататък ще е така и всички административни стъпки, които са нужни това да стане постоянно, ще се изминат”, коментира министърът на културата Атанас Атанасов.

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

5 коментари

  1. хахаха нема такива спрели дебили,,,на бас, че до още една година нищо няма да работи, ще има треви по 30 санта наоколо, черната мутренска дограма ще е хванало кафяво от немиене, осветленията ще са наполовина, яко въобще ги има и посетителите ще са някакви объркали се туристи,,,веднъж седмично…ем стия толкова де,,,типична българска кочина

  2. Билетите за Базиликата са почти толкова скъпи както за Лувъра, а дори е нямало асансьор. Ало, така не се привличат масово туристи. Добре, че имах възможност да разггледам обекта откъм Католическата църква, докато го реставрираха. Да не говорим за грозната двуетажна тип промишлена сграда, която изобщо не се вписва в околната архитектура, пък и реже панорамата към църквата Св. Петка. Поредният гаф за града ни. Много жалко.

    1. гарантирано от гербиджа , инжинеринга тоти и зико Амебата и деветимата Заместници по опъване на пачки от простата Рая….закривай Кочината

  3. Тоя Лидъл за никъв хуй не става ….хвалите го щото сте рантутници на тея дето ви дадоха някой лев задето клечахте над разкопките и се правихте на активни граждани. Дано ви погуби едрата шарка

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина