Културният министър за Епископската базилика: Това е чудо!

Актуално Гласове Градът Живот Култура Новини

Министърът на културата Атанас Атанасов за първи път прекрачи прага на най-съвременния и знаков музеен комплекс у нас- Епископската базилика на Филипопол. Той присъства на мащабен форум, в който културното ведомство си партнира с Фондация „Америка за България”. В Базиликата се събраха директори и представители на близо 100 музеи, галерии и културни институции, които научиха в детайл всяка стъпка по реализирането на така важния за Пловдив проект, от 2015г. до днес.

След  специална обиколка на най-съвременния у нас посетителски център се проведе  семинар на тема „Планиране на изложби, интерпретация на музейното съдържание, разказването на истории и общуването с посетителите – как да го направим най-добре“. Гостите се запознаха с  екипа на Skolnick Architecture + Design Partnership, който работи заедно с български експерти за разработването на стратегия за преживяването на посетителите и дизайн на изложбата за базиликата. SKOLNICK е мултидисциплинарно студио с опит в архитектурния, изложбения и комуникационен дизайн. Портфолиото на фирмата, основана през 1980 г., е изключително впечатляващо и включва проекти по целия свят – музеи, посетителски центрове, научни и образователни пространства.

„ За първи път посещавам този обект. Със сигурност не и за последен. Това публично частно партньорство между Фондация „Америка за България”, Община Пловдив и Министерството на културата несъмнено трябва да се превърне в един модел, който да се следва в цяла България. Начинът, по който е представено нашето наследство тук, наистина го кара да оживява. Помня как съм минавал като дете в Пловдив, което живее в Хасково, точно по този път- тук нямаше нищо. В момента е изграден цял един нов свят. Това нещо наистина е чудо. И има всичко за всяка възраст. Тук можеш да си прекараш целия ден. Това е моделът”, коментира пред Под тепето министър Атанас Атанасов.

Споделете ни във:

4 thoughts on “Културният министър за Епископската базилика: Това е чудо!

  1. Моето уважение към г–н министъра, но си личи, че е расъл в Хасково и само пътьом е минавал тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.