Чудо: За пръв път в този мандат се заговори за велоалея

Актуално Власт Зелен град Новини
първа копка

С близо 800 метра ще се увеличи велоалейната мрежа в Пловдив, стана ясно на първата копка за реконструкцията на улица „Владая“

След 240 дни районът около Бриколаж и река Марица трябва да е готов

За пръв, път при старта на инфраструктурен проект, в мандата на кмета Здравко Димитров се заговори за разширяване на велоалейната мрежа в Пловдив. Това се случи днес по време на символичната церемония по даване на старт на реконструкцията на ул. „Владая“, в район Източен.

Дори при оповестяването на всички инфраструктурни проекти, които се очаква да започнат през лятото и есента на т. г., не бе отбелязан нито метър нова велоалея.

Купете си колело! Пловдив в капан от ремонти до края на 2023-та

Стартът бе даден от кметът Здравко Димитров и районният кмет на „Източен“ Иван Стоянов, а на събитието присъства и заместник-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов, който също е съдействал за отпускането на средства за ремонта.

Припомняме, че на улицата в промишлената зона на Пловдив се строи производствена база на крупна чешка компания за медицинско оборудване БТЛ Индъстрийз – инвеститор клас А.

Искам да благодаря на Министерството на икономиката при предишното правителство за отпуснатите средства и на заместник-кметът Стефан Стоянов, който беше достатъчно настоятелен, за да се случи това. Инвеститорът има много сериозни намерения и този път е важен за района„, коментира кметът Димитров.

В тази промишлена зона имаше предприятия отпреди 50-70 години, които вече не функционират.  На тяхно място идват нови инвеститори, които се занимават с високотехнологично производства и променят изгледа на района“, заяви заместник кметът Стефан Стоянов. Той даде пример именно с БТЛ Индъстрийз и допълни, че в момента се подготвя още една компания за инвеститор клас А.

В рамките на изпълнението на дейностите по проекта ще бъдат изградени 7400 квадратни метра асфалтов път. Той е с дължина 850 метра, като ширината на платното е между 7 и 9 метра. Ще се направи и нов път, който да свързва „Владая“ с бул. „Марица-юг“, както и кръгово кръстовище между улиците „Владая“ и „Правда“. Ще бъдат положени и 4000 квадратни метра тротоари, предвижда се изграждане на 680 квадратни метра велоалеи и 300 квадратни метра паркинги.

Срокът за приключване на дейностите е 240 дни, а стойността на обекта е 2 639 321,22 лв. с ДДС.

Нашата амбиция е да завършим обекта предсрочно и до края на годината да сме приключили работа, ако няма непредвидени обстоятелства“, заяви при старта на ремонта инж. Бончо Бонев, управител на фирмата – изпълнител “Парсек груп”.

Споделете ни във:

4 thoughts on “Чудо: За пръв път в този мандат се заговори за велоалея

 1. Няма нужда от нови велоалеи, вече всички тротоари в идеалния център на града ни, а и не само там, са такива. Днес млада колоездачка си караше при изричен забранителен знак по тротоар на бул. Руски и ме напсува, че не й правя път. Отсреща имаше велоалея. Да не говорим за пешеходните пътеки на светофар, където няма велосипедист да слезе от колелото си. И защо хиляди всеки ден сме длъжни да се пазим от нарушителите, които не са санкционирани?

 2. Тенденциозна статия, целяща да дискредитира общината без особена причина каза:

  От една страна, велоалеи има на почти всички главни булеварди.
  От друг страна, почти никой в момента не ги ползва (освен пешеходците)

  Пък и явно пропускате велоалеята, която се направи по улица Модър като част от проекта за Модър-Царевец. В предстоящия до месеци ремонт на “Хаджи Димитър” също ще има велоалея между платната. Тоест ще има още една веловръзка между Смирненски и Кичука.

  Така че тази статия е малко странна…
  Има доста други неща, за които би могла да бъде критикувана общината.
  Ама точно за това…

 3. Чак пък чудо!! Питайте по често администрацията а не само ДЕБЪ. Послъгват последните повечко и ви подвежда, ако е от значение истината за някой журналисти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.