АктуалноБългарияЖивотНовини

Времето в Пловдив: Годината започва слънчево и топло

През деня ще преобладава слънчево време. Минималните температури ще се повишат и ще са около 2-3°С. Максималните температури ще се повишат и ще са нетипични за сезона – до 12°-15°.

Очаква се завишение на нивата на ФПЧ над по-големите градове.

През първите дни на януари 2023 г. средната месечна температура в повечето райони на България ще бъде с 5 до 10 градуса над климатичната нормата, сочат данните, събрани от екипа на MeteoBalkans. Очакваните сумарни валежи са около климатичната норма – в повечето райони те ще са между 40 и 50 л/кв. м, в планините и южните части – от 60 до 70 л/кв. м. Януари ще е динамичен с чести нахлувания на студен въздух и прояви на зимно време.

Времето през първото десетдневие на януари

В първия ден на новия месец ще бъде топло  с температури от 10 до 16 градуса. През следващите дни постепенно ще се затопля до 6 януари. 

Към края на периода вероятността да се образува силен средиземноморски циклон се повишава и според Европейският модел снеговалежи и по-студено време се очакват от 6 до 10 януари. Очаква се синоптична обстановка с интензивни валежи в Западна и Северна България. Температурите в страната ще се понижат чувствително.

Времето през второто десетдневие на януари

Повечето климатични модели прогнозират, че странната ни ще попада под влияние на многоцентрова област от ниско налягане над Балканите и блокиращ антициклон на север от полуострова, което ще доведе и до възможни валежи от сняг и по-ниски температури. 

Ще има условия от слаби валежи от сняг, по-съществено в Предбалкана и Североизточна България, както и в планините. През следващите дни ще бъде студено и мразовито с условия за целодневни зимни мъгли. 

Времето през третото десетдневие на януари

Повечето климатични модели прогнозират, че странната ни ще попада под влияние на област от ниско налягане над Централна Европа. Температурите ще започнат да се повишават, а облачността над нашата страна ще е по-често променлива. 

Снимка: Stanimir Petkov Photosmile/ Изгревът над р. Марица на 1.01.2023

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина