АктуалноБългарияВластГласовеГрадътИзбориМненияНовиниПод лупа

Веселина Александрова: Ще продължаваме ли да разпиляваме историята си?

„На път сме да се разделим със значима част от нашата история и облик на града.“ Така председателят на групата общински съветници от Демократична България коментира предложението гранитните паветата от тепетата на Пловдив да бъдат прехвърлени като собственост на Пловдивската митрополия. 

Дядо Николай иска тонове пловдивски павета

Репортер на Под тепето се свърза с нея минути преди да влезе на заседанието на комисията, за обсъждане на предложението.

След малко на комисии ще разглеждаме предложение да прехвърлим собствеността над 200 000 бр. павета. Какво се предлага всъщност? Пловдивска Света Митрополия ги е поискала според записаното в предложението от администрацията, но няма особена конкретика. Посочено е, че ще са за „облагородяване на 2000 кв. м. площи, разположени на територията на манастири, църкви и параклиси в област Пловдив.“.

Със скоростта, с която губим историческото си наследство, намирам за светотатство да разглеждаме тази ценност, съставляваща частици от пловдивските тепета и с над 100-годишна история, като просто материал за облагородяване на площи в област Пловдив. Паветата ще заминат някъде из областта, дори не знаем къде и де факто вече няма да са на пловдивчани, а частна собственост, и как и къде ще се ползват ще решава притежателят им.

За сравнение – преди 2 години Общински съвет реши да предостави 70 000 бр. павета за полагане в имот, публична общинска собственост (на тенис кортове на Младежки хълм). Общинските павета в общински имот и собствеността не се губи. Това е едно, а текущото предложение е съвсем друго.

Ще продължаваме ли да разпиляваме историята си?“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

10 коментари

 1. Абе, хора, пишещи по темата. Разумни са мислите ви, ама защо използвате такъв странен изказ за тях. Нали сте били в нормално българско училище.
  Подкрепям ви.

  1. Език Свещен допуска „изказ“ с разни индивидуални изразности.

   Не само / непременно канцеларска официалщина, не ли? Суматоха, ма!

   Епохата е . . . ХАРВАРДска, какината!

   А за ПОДКРЕПАТА = бая мерсиме!

   1. Абе „нормално българско училище“ (тип МЕНТЕ-SORRY…?) може да ти харесва, но по света -даже и в Новия Свят– дават добро образование.

 2. (мин.св.вр.) =Минало СВЪРШЕНО глаголно време…

  След разобличението, че *р*вославните епи-скопи (над-взиратели) са били Агенти на Комитета за ДСигурност, сега вече младите комунистически изчадия парашутирани от Номенклатурата на БКП да мутро’полит’иканстват из Румелията окончателно ще отчуждят населението =Паството= от пастирите, понеже те нито умеят, нито искат да си прикриват материЯлистическите щения, алчности и лакомии.

  След като си оформиха Нотариално именията, лъсна истината, че БП“Църква“ е …търговска организация. Под прозрачна маска.

  Каквато Назарянинът разгони от Светилището с бича си!

 3. МИКОЛАЙчик даже няма МОНАШЕСКО …ИМЕ!

  Кара си с даденото му по рождение от татенцето БАРЕТА (Бияч на БКП) именце милият – без МОНАШЕСКО, задължително при пострижение и отречение от светската суета. Защо ли? Защото манастир не е помирисвало изчадието комунистическо, никога не е бил честен и почтен МОНАХ, камо ли отшелник, постник, духовник…

  Пазарлъкът изглежда е бил под преструвка „религиозническа“ да мУтро-полит-иканства из Румелията, да интригантства, да угоява …когото трябва (взаимно, да). От пръв поглед още от Името Миколай-Герголюб Баретов си личи = Аятоллахът със злия поглед, с ролекса и лимузината със пожарникарска сигнализация е Ментарджия, Далавераджия, не е читав тоя с неговата непризната не-акредитирана килийна измислена като за баш-будали „академия“.

  „Академично“ ли беше пЪрвенюшкото подобряване на Света Марина да я нагизди като някаква ючбунарска . . . и да оскверни съкровените древни стенописи – или опростачаване, герго-селяндурско? Ново висше стъпало в *р*вославната култура на Града според прокурорското *р*восъдие!

  Нека спестим подробности за психо-диагнозите на Кольо-студентчето което обявило, че е хванало Дядо Господ за шлиферо. На болни хора не се подиграваме.

  През турско можеше да има значение какво проповядва Миколай-Герголюб Баретов. И кому раздава Тиквен Медал „ЕРМ“ /Херм /Хермес – на ортаци КлептоКрати, съзаклятници в нотариалните му магьосничества.

  САН КИРИКО = кражбата на века от *р*вославието подпомогнато от *р*восъдието: от МАА =Междунар. Академия по Архитектура, от джоба и от залъка на архитектите, отчислявали десетилетия наред половината от всеки хонорар – без нито стотинка църковна нито държавна. Само укрепването на свлачището костваше колкото Палатите съчинени като „да мязат“ от арх. Любо Шинков, НИПК.

  Ами като настъпи ВИДОВДЕН, попе, Геената Огнена как ще прескочиш? Или ти си делови ючбунарски бизнисменин и в такива работи НЕ ВЯРВАШ?

  Нация от ПОСЛУШНИЦИ много им се иска на мутро’полит’ика и на неговите биячи, попадии, архонти, архонтеси и архонтчетата им. ДЪРЖАВНА църква – и драпат за заплати за задължително „веро“учение за неизтрезняващите презвитери.

  Надали.

  В белите държави в 21 век средновековни акъли важат само вътрешно в секти, култове, клубове и масонски ложи. Свобода на съвестта има постигната. Който иска семинария – прав му път. Аятоллахът да си царува …в Азия!

  Религия е нещо различно от ВЯРА. Организираната в институции “вцърковена” РЕЛИГИЯ е хорска направа. Нещо човешко =пълно със грешки, независимо какво ни лъжат. Цели да организира и командва народа, тълпите, масите кръстоносци срещу джихадисти, в изпълнение на нечии интереси и заповеди. А второто след Религ-Идеологическите фанатизми проклятие върху човечеството е Нациз-Национализ-Шовинизмът. Междуселски-Махленски-Мафио-КлубФЕНски гангстеризъм. Омраза срещу различаващите се, смърт за дисидента!

  ВЯРАТА си е друго, вътрешно, искрено, истинско, без посредници и командири. Както българските БогуМили научиха западните Катари и света, божественото е във Съвестта на всекиго от нас. Гностици бяха първите християни идеалисти преди самозвани епи-скопи (над-взиратели) да ги яхнат.

  Задължителни идеологии, (всуе)верия и ритуали вече отдавна не важат. Претръпнахме. ВиК попе, Великден и Коледа, толкова.

  БългароСъветската сибир-азиатска *р*вославна секта Гундяева ни е дъщерна, отцепила се в Схизма от майчината ни изконна византийска константинополска Вселенска Катедра и не е меродавна за душевността нито за духовността на румелийския народец.

  След комунистическите вярвания, практики и квази-религия Суверенът е отделно от учреждението БП”Църква” Лимитед.

  По-хигиенично е…
  =

 4. ТЕЗИ ,които предлагат сделката -кмет,общински съветници и т.н.,следва да получат 70000 павета по главите им.Крайно време е г-нКмета да представи публичен отчет -колко бр.павета-сиенитни,двойни са в наличност,колко са малките,гранитни,колко са снетите от пловдивските улици при титаничните ремонти извършващи се при неговия мандат,кой и къде ги съхранява,как се опазват и т.н. и т.н.Въпросите са много и следва да им се дадат отговори-иде реч за обществен ресурс,наследство от дедите ни,който следва да бъде опазен и за следващите поколения.За мен е очеваден двойния стандарт на сегашната общинска управа за паветата.Главният архитект на гр.Пловдив се подписа на искането на гражданите на гр.Баня за опазване на паветата от тяхната улица“Карловска“,но за паветата на ул.“Карловска“,гр.Пловдив направи точно обратното.“Водният цикъл“ се вихри безконтролно предимно по улици с паваж и никой в момента не може да знае отговора на по-горе поставените въпроси , освен г-н Кмета.Нека отговори и даде яснота,пък тогава общинските съветници да вземат решения.

  1. След като осъзнаем, че междуселските асфалтови чернилки по за три сезона са за будали, и след като се отървем от крадливите ГЕРБави може да решим да употребяваме отново вековните цивилизовани Градски паважи. Каквито Градът си има за чудо и приказ.

   Затова не само никакво „подаряване“ на Мики попа не бива да допуснем ами и тихомълком разПРОДАЖБИ – както за споменатия Пенис-Корт под Джендема, което си е частническо присвояване щом е под КЛЮЧ

   1. Имаше обществено обсъждане за КОРИТОТО ОТ ДЯЛАН КАМЪК на реката, което да бъде защитено като Недвижима Културна Ценност.

    От „подобрения“, ПРОБИВИ (?!?) и баскетБОЛНИ мозъклии.

    По същия този начин =паветата издялани ръчно от Тепетата и изтривани столетие от дедите ни са предмет на НИНКН

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина