АктуалноБизнесГрадът

Веселина Александрова: Писмото на Гергов за панаира е правна нула

Не сме сигурни дали ще имаме мнозинство да блокираме апорта, но се надявам да надделее разумът, коментира тя

„Под тепето“ се свърза с общинския съветник Веселина Александрова от „Демократична България“ във връзка с предложението на Георги Гергов до нейните колеги в местния парламент да подкрепят идеята той да придобие целия Панаир срещу предоставяне на скромен парцел за изграждане на Дом на пловдивската опера.

Притеснява ли ви общинската сесия в понеделник и бъдещето решение за апорта на варненските акции от панаира в Пълдин Туринвест на фона на писмото от семейство Гергови, с което те обявяват, че ако се случи той ще дарят 6 декара от изложбеното градче на Пловдив за Дом на операта?

Писмото е правна нула. То не е конкретно предложение, нито дори казва, че ще се дарят 6 дка. В него не се съдържат никакви параметри, които да бъдат предмет на обсъждане, а само голи думи. Това писмо идва от лица, които нямат право да вземат такова решение. Затова смятаме, че повдигането на темата за дом за Пловдивската опера ще се използва като „смокинов лист“ от онези съветници, които ще гласуват да се осъществи апорта на варненските акции и да предоставим Панаира в ръцете на Гергов. И в този смисъл да, изключително сме притеснени за развоя на сесията в понеделник, след като вече над година браним Панаира с всички възможни правни способи.

Има ли опасност, в контекста на световното първенство по футбол, мачът да е свирен предварително и през някаква уговорка съветниците приемат това решение „в името“ на пловдивската опера или поредното по-малко зло? Възможно ли да има добре организиран сценарий за пълното превземане на панаира?

Точно за тази опасност сигнализирахме, когато видяхме писмото на Гергови на пощите си. То идва при нас в петък, въпреки че е получено в Общински съвет в сряда. Защо председателят на съвета Александър Държиков не е разпоредил своевременното му изпращане до всички съветници, а се чака последният работен ден от седмицата и всъщност последния работен ден преди сесията? Така нямаме време за никаква институционална реакция преди сесията в понеделник от 9 ч. А отделно от това не може да не припомним, че тази „стръв“ за място за пловдивската опера се пуска за пореден път и то винаги, когато Гергов предприема стъпки за окончателното превземане на Панаира. През 2017 г. сделката му не успя и сега отново вади този скелет от гардероба, като казва „Дайте ми пълната власт върху 350 дка, а аз може и да дам 6 дка за Опера“. Не може да има такава размяна, защото Пловдивският панаир е емблема в исторически план и с огромен потенциал занапред и ако съветниците предадат Панаира, няма достатъчно голям смокинов лист, който да прикрие това. Дори и Операта.

Успяхте ли да разговаряте с някой от колегите си от другите групи в Общински съвет след изненадващото писмо на семейство Гергови, пратено часове преди сесията?

Разговаряхме с по-голямата част от колегите. Не сме сигурни дали ще имаме мнозинство за най-логичното решение на Общински съвет – да повтори решението си, с което казва „Не“ на апорта. Дано надделее здравият разум, защото затова сме избрани да представляваме хората. Казано е ясно „По-добре врабче в ръката, отколкото сокол в небето.“, а в настоящия случай дори местата са разменени – имаме сокол в ръцете си (Панаира), който може да пуснем, за да гоним врабче в небето (хипотетично голословно обособяване на място за Опера).

Какво мислите ще се случи в понеделник?

Очакваме множество приказки за светлото бъдеще на Пловдивската опера. Очакваме всякакви междинни предложения и процедурни хватки, за да не стигнем в крайна сметка до решение, с което не допускаме пълното овладяване на Панаира от един човек. Не трябва да забравяме обаче, че ако някога назад в историята са допуснати грешки, с умисъл или не, и е допуснато над 50 % от Международен панаир Пловдив да бъдат загубени, то днес от нас зависи да не повтаряме тези грешки и няма разменна монета, която да е толкова ценна, колкото бъдещето на Панаира.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Структура вашего бизнеса имеет
    большое значение для его успеха,
    поэтому очень важно проанализировать программу вашей компании
    и все подобные вопросы вместе с квалифицированным юристом по франчайзингу, прежде чем заключать какие-либо законные деловые сделки или контракты.

    Also visit my blog: оформление договора франшизы

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина