Велоалея през гората на Гребната обеща Зико

Актуално Власт Градът Новини
Даниел Лорер към Зико

Новият колоездачен маршрут ще обикаля по дигата, ще стига до новия парк, които предстои да бъде изграден, уточни кметът на Пловдив

Може да се каже, че в Пловдив се кара сигурно и лесно колело, що се отнася до велоалеите. Това коментира кметът Здравко Димитров днес по време на представянето на проекта за производство на електрически велосипеди в Тракия икономическа зона.

За събитието ви разказахме в статията: Бъдещето е в е-велосипедите и тръгва от Пловдив

Коментарът му бе по повод изявлението на министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който влизайки от вратата на събитието се обърна с апел към кметовете: Моля ви, създайте условия за велосипедистите. Той сподели, че кара колело в София винаги, когато може и когато е достатъчно безопасно.

Градоначалникът заяви, че пловдивските велоалеи са хубави и добре са направени, а управата на града няма да спре дотук. Около 60 км са в момента велоалеите в Пловдив, напомни Зико.

Нашата амбиция е да изградим велоалеи по всички новостроящи се булеварди, където това е възможно.  Нещо повече – на Гребната база имаме идея да изведем колоездачите от зоната, в която са и пешеходните алеи и спортуващите. Искаме да направим нова велоалея в гората, тогава наистина ще е безопасно. Има много случаи, когато се преплитат пътищата с тези на пешеходците има много инциденти. Затова съм възложил на екипа, съвместно с г-н Митков /забел. авт.: Максим Митков/ да направим нова велоалея, която да обикаля по дигата, да стига до новия парк, които предстои да бъде изграден – това е във вододайната зона, така, че няма по-добро от това хората да са здрави и наистина да спортуват.”

На уточняващ въпрос от страна на Под тепето каква е ролята на г-н Митков в този проект, кметът Димитров обясни следното:

Това, че произвежда колела, има голям опит, познава хора, които имат голям опит и знаят какво е необходимо. За тези неща е хубаво да питаме хората, които разбират, а не да правим такива, които да пречат после на гражданите.”

Този начин на транспорт ще допринесе за повишаване качеството на въздуха, както и за подобряване здравето и физическата активност на гражданите, добави Здравко Димитров.

Споделете ни във:

10 thoughts on “Велоалея през гората на Гребната обеща Зико

  1. Велоалеите трябва да са алтернатива за предвижване Зико господ ни е дал тепета.Ако ги свържиш с лифт едно до друго,че и от кварталите наоколо Общината ще спечели.От туристи до пловдивчани,придвижвайки се по бързо.Ами жп линията Централна гара Филипово за какво ние.Там става за градска железница над нивото,а над Марица нов автомост.Помисли.

  2. Дигата е единственото место за провеждане на кросовата подготовка на всички лекоатлети, гребци, кануисти, боксьори, баскетболисти. И точно един баскетболист предлага това да стане колоездачна алея!

  3. Тези какви глупости говорят просто не е истина. Велоалеите в Пловдив са толкова тъпи, че няма накъде. Идеята е по велоалея да се придвижваш до работа, за да се намали трафика. Къде в центъра може да се придвижваш по велоалея? Примерен маршрут: Сточна гара – Библиотека Иван Вазов – централна гара. За да пресечеш център трябва да караш по улиците, много от които павирани. Аз се опитвам да се придвижвам с Ел. Тротинетка вместо с кола и е почти невъзможно – не може по тротоара, не може дори с 5 км/ч. И айде пак с колата.

    1. Велоалеите в Пловдив няма дори Виена.Може още,но тези които карат колелета не са ощетени.Живея до Сточна гара ,повярвай ми не ти трябва колело.Защи ли Отговори си сам

  4. С велоалея на дигата на гребната определено ще се намали автомобилния трафик в града и ще стане по чист въздухът 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.