АктуалноБългарияГласовеГрадътМненияНовиниПод лупа

В новия обсъждан заем са вкарани 3 млн. лв. за санкции от управляващия орган по Водния проект

Гл. финансист: Към 30 септември Пловдив има 33 262 521 лева кредитни задължения

Инж. Сираков: По проекта се възтановяват едва 12 км от общо 500 км съществуваща мрежа, затова само с 2% падат загубите на вода

Секретарят на общината: Има едни месец до внасяне на предложението в ОбС, може да се изясняват всякакви въпроси до тогава

Борислав Инчев: Договорът е подписан 2018, никой не каза защо две години общината спа

Общината върви по законовия път, що се касае до спазването на буквите на Закона, относно изискванията за обществено обсъждане при поемането на общински дълг в размер на 19 милиона лева  за съфинансиране на Интегрирания воден проект. Без да коментира въпросите защо със закъснение и как се стигна до него. Оказа се също така, че не е наясно и как върви изпълнението на проекта на този етап.

Жител на Кършияка покани велможите да разгледат как се прави Водния проект, преди да теглим кредит за него.  Липсата на информация и комуникация с гражданите отново светна като прожектор по време на общественото обсъждане, което се проведе във вторник вечерта в залата на Общински съвет и на него присъстваха двадесетина души, повечето жители на район „Северен“ от където започна рехабилитацията на ВиК мрежата.

Заради противоепидемичните мерки имаше ограничение да присъстват до 30 души на място и възможност за онлайн наблюдение и задаване на въпроси в коментари. За продължилото над 2 часа обсъждане по време на излъчване се появи само едни коментар на бивш жител на Северен, който каза, че подкрепя начинанието.

Пред гражданите в залата говориха ръководителят на първия етап на проекта инж. Ивайло Сираков, директорът на дирекция „Финансова политика“ в община Пловдив Виктория Чавдарова и секретарят на община Пловдив Ангелина Топчиева, която беше модератор на събитието.

Инж. Ивайло Сираков представи накратко интегрирания проект като цяло: Подмяна на 13,428 км второстепенна ВиК мрежа, рехабилитация на главния колектор 7 и изграждане на нов колектор с дължина 2750 м., плюс рекнострукция, модернизация и доизграждане на пречиствателна станция за отпадни води.

Чавдарова поясни параметрите на планирания дълг, който бил в размер до максималния, одобрен от ОбС и ще бъде теглен от фонд ФЛАГ.

По време на дебатите стана ясно, че обсъжданият заем е включен в намерението на управата на града да изтегли общо 120 милиона лева за най-важните инфраструктурни проекти.

В отговор на въпрос от залата главният финансист на Общината съобщи, че към 30 септември Пловдив има 33 262 521 лева кредитни задължения.

Общинският съветник от групата на „Демократична България“ Веселка Христамян зададе редица въпроси и изрази учудване, че не присъства никой от настоящото управление на града. Д-р Христамян зададе въпроси на граждани, постъпили в приемната ѝ, и от свое име попита за начина на утилизиране в Пречиствателната станция за отпадни води.

„На какъв принцип ще бъде провеждано биологичното пречистване за отстраняването на азот, фосфор и въглерод и дали с това почистване и ще бъде изчистен манганът от канализацията?“. И още: „Ще се почистват ли колекторите при рехабилитацията,  кой е избран за надзор на СМР и как посоченото в проекта подобряване на 4 броя услуги за граждани ще се отрази на цените на водата, която потребяват пловдивчани“. Освен това изрази мнение, че посочения процент на предотвратяване на загубите по мрежата – от 47 и нещо на 45 и нещо е нищожен.

Малко над двата процента спад в загубите на вода по мрежата инженер Сираков обясни с факта, че по проекта се възтановява едва 12 км от общо 500 км съществуваща мрежа, затова само толкова падат процентите на загубите.

„Тече процедурата за избор на изпълнител на пречиствателна станция. Още няма избран. За ползите да го кажем така – с 450 хиляди еквивалент жители ще бъде увеличен нейния капацитет (бел. авт: на мрежата). За цени на водата  не мога да отговоря,“ коментира ръководителят на проекта.

Стефи Недевска: „Никакъв разчет не фигурира в 16-те старници, които сте качили на сайта на общината по проекта. Тези 113 млн за целия град ли са или само за Северен? Колко от тях са за мрежа, колко за колектори, пречиставетелна станция? Няма да се получи качествена дискусия с наличните данни.“

Инж. Сираков: 70 млн за Пречиствателна, останалото е в другите обекти.

Борислав Инчев: „Днес не разглеждаме Интегрирания воден проект, а теглене на заем. Липсва информация за самия проект. Тази ниформация липсва от момента на подпис на договора. Трябва да са предоставени линейни графици. Трябва да стане ясно какво налага изграждането на облекчителния колектор. Препоръчвам на общината да покаже техническата информация, която трябва да послужи за формирането на мнения. Толкова години, на нито едно обсъждане не видях, толкова ли е трудно да се разпечата една карта и да се покажат тези улици …

Защо има наложена финансова корекция за над 3 млн. лв.? Аз не чух защо има наложена финансова корекция. Налагат ни я ние трябва да я платим?!  

Договорът е подписан 2018-а година, никой не каза защо две години общината спа!?

Аз съм против тегленето на тези 30 млн, но не съм против  проекта. Против съм начина,  по който се правят нещата. Общината трябва да посочи: Нямаме друга възможност да го направим.

Въпросът, който трябва да получи отговор, е искаме ли да бъдат инвестирани 113 лмн лв във ВиК – мрежа или не искаме. Защото в момента ние не знаем дали искаме. Неясни са много неща – механизма, начина, целта, която гоним, линейните графици.“

Инчев се обърна към всички в залата и жителите на Кършияка: „Хората, които ходят на обекта, не са политическите лица, които решават какво ще се случи на обекта. Те не са хората, но кмета може, зам.-кмета по строителство може. Канете кмета и ресорните, а не ОбС. Само някои от тях  ще сложат печат под този кредит. Изтегли се разговорът в друга посока. Всеки един от вас да каже дали сте за или против, защото за протокола, ако не кажете, ще се приеме, че сте за.“

Огромна стратегическа липса“ отбеляза пловдивчанин, който се представи като Рачев. „Тук няма представител на ВиК – оператора който ще ползва всичко това? Какви са техните намерения, планове, цени? Без този играч, ние до голяма степен си правим сметката без кръчмаря“, коментира той.

Господинът заяви, че е съгласен да се тегли дълга, но при едно условие – „регресивни искове до съответните служебни лица, заради които е наложена финансовата корекция.“ И допълни, че с оглед на невъзможността проектът да бъде завършен в срок, което предполага, че ще има и още санкции, то „от сега да се почне процедурата тези хора да възстановят парите, които ние ще плащаме.“

Ангелина Топчиева: Ще бъде взето под внимание, това което искате.

Рачев: Тоест, ще имам писмен отговор?

Топчиева: Ще бъде отразено в протокола.

Рачев: Това за мен не е тъждествен отговор!

Топчиева мълчи…

Рачев: Не можете да ми отговорихте, защото ще си подпишете оставката.

Топчиева: От страна на общината се спазва законосъобразно…

Рачев: Не ми отговирхета на въпроса какво наложи финансовата корекция.

Инж. Сираков: Голяма част от тях не са потвъредни, голяма част от тях се обжалват. Те основно са ОК 5 % за пропуски по ЗОП.

Рачев: Обаче са калкулирани в дълга, тоест сте ги приели за даденост?!

Има едни месец до внасяне на предложението в ОбС, може да се изясняват всякакви въпроси до тогава, заключи секретарят на общината.

Обсъждането може да проследите на запис на следния ЛИНК.  

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина