АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

Жител на Кършияка покани велможите да разгледат как се прави Водния проект, преди да теглим кредит за него

Тошко Шотлеков: „Много би било полезно, ако уважаемият ОбС направи една разходка в нашия квартал и да видим в какви условия живеем 4 месеца!“

Липсата на информация и комуникация с гражданите лъсна мощно по време на общественото обсъждане за теглене на нов общински дълг по проекта за рехабилитация на В и К мрежата в града

Как да се съгласим на теглене на нов кредит, като гледаме как се разходват средствата по проекта, питат жители на Северен

60-годишен пловдивчанин, който живее и работи на ул.“Карловска“ покани общинските съветници на Пловдив да дойдат на място в квартала, където от няколко месеца се работи по така наречения Интегриран воден проект в район „Северен“. Това се случи по време на организираното от Общината обществено обсъждане за поемане на дълг в размер на 19 милиона лева за осигуряване на съфинансирането на Водния проект, което се проведе снощи в залата на местния парламент.

Допускат само 30 граждани на общественото обсъждане за теглене на дълг за дофинансиране на Водния проект.

„Имам едно предложение и моля да го предадете! Много би било полезно, ако уважаемият Общински съвет направи една разходка в нашия квартал и да видим в какви условия живеем вече четири месеца!“ – такава покана отправи Тошко Шотлеков – един от двадесетината присъстващи на обсъждането.

По думите му жителите на квартала, които имат и бизнес там, от месеци не работят, само живеят в прах и мръсотия и без вода.

„Аз имам магазин за детски храни от години. Няма път до нас, няма летящи майки и летящи колички.  Ще ви поканя по дядо вазовски: Елате ни вижте! То е много лесно като седите тука и взимате едни и хубави решения, а как се отразяват те на хората?!“ – коментира господинът.

Той добави, че който от общинските съветници пожелае да дойде на място, ще види как фирмата изпълнител работи хаотично, без линейни графици, на парче, при липса на строителен надзор, убива дърветата в квартала, а в същото време няма представител на общината, който да защитава интересите на хората и на общината.

От името на съкварталците си той попита:

Кой е длъжен да възстанови настилките, разрушени по време на подмяна на тръбите;

Кметска инспекция на ремонта на улици по Водния проект, след като кола пропадна в ров в Кършияка

Защо фирма от Шумен е вписана като строителен надзор, а регистрацията ѝ е направена след подписване на договора за СМР;

Ще се подменя ли разрушената тротоарна настилка по проекта;

Съществува ли изобщо част озеленяване по него, която е задължителна при подобни големи проекти?

Строители убиха многогодишен кипарис при реконструкцията на улица „Карловска”

На част от въпросите той получи отговор от инж. Ивайло Сираков – ръководител на Интегрирания воден проект от месец март 2019-а година.

Изпълнението на Водния проект започва на 4 март

Сираков обясни, че шуменското дружество ДЗЗД „УСН Инженеринг 2019“ е едната фирма, която изпълнява надзорни дейности, със сключен договор на 7 ноември 2019, след проведена обществена поръчка по реда на ЗОП. „Това са две различни процедури, а табелата е една задължителна на местостроежа и обединява информацията.“ Според инж. Сираков идвало едно момче от фирмата и двамата заедно са обикаляли по обектите да правят огледи. Той увери, че има представител на общината, който следи за интересите ѝ, без да конкретизира.

По думите му, управляващият орган финансира възстановяване на уличната настилка, ако е разрушена до 50% или при по-голям процент от бордюр до бордюр. Всичко друго е дело на общината.

Аз и още двама колеги от години се грижим за тротоара на улица Карловска. Възстановили сме и поддържаме сами настилката, като няма кой,“ поясни въпроса си Шотлеков.

Пловдивчанинът не получи отговор на питането си за озеленяването по проекта, но модераторът на общественото обсъждане – Ангелина Топчиева, секретар на Община Пловдив, често уверяваше присъстващите, че тяхното мнение ще бъде взето предвид, ще бъде отразено в протокола, а отговорите, които сега не получават, има време да получат после, докато тече едномесечният срок, преди предложението за теглене на кредита да бъде внесено за разглеждане в ОбС.

В този случай обаче, тя напомни, че темата на обсъждането е изместена от фокуса ѝ.

За да фокусира вниманието към проблемите на кършияклии Тошко попита:

„Никой не лепи съобщения при смяна на тръбите да не се пие от водата до 24 часа, защото е негодна и съдържа частици от пясък и тръби. Защо?! Ние секънд  хенд хора ли сме?!“

„Не сте,“ увери го Топчиева и завърши темата с репликата:

 „Явно ангажиментите, които общината трябва да поеме след това обсъждане, са свързани с качеството на изпълнение, възстановяването и информираността.“

Тя посъветва хората от квартала ръководителят на проекта да им организира среща с изпълнителите и надзора, за да бъдат информирани.

Тук обаче, в опит да тушира напрежението, инж. Сираков изпусна репликата, че Карловска е започната преди 20-тина дни и скоро ще бъде завършена, вероятно до края на настоящия месец.

Моля ви! – скочиха съкварталците в залата.

„Това е несериозно! От 4 месеца е разкопана, имаме снимки и видеоматериал!“ – включи се Стефи Недевска от съседната улица „Средец“. За това време са направени 100 метра, поясни тя.

„А като свършите в края на месеца „Карловска,“ ще я продължите ли от № 22 нататък, попита Шотлеков.

Инженер Сираков кимна с глава от трибуната.

Ето за това говорим, коментираха съкварталците в залата. Как да се съгласим на теглене на нов дълг, като гледаме как се разходват средствата по проекта, питат се те.

Да те закарат до Бойко

Липсата на информация и комуникация с гражданите лъсна мощно по време на снощното общественото обсъждане за теглене на нов общински дълг по проекта за рехабилитация на В и К мрежата в града. Така вместо по бъдещето на проекта, дебатът се измести в хаотичното му и неясно настояще.

Обсъждането може да проследите на този ЛИНК.  

Очаквайте подробности какво си казаха общинари и граждани по намерението за поемане на нов общински дълг.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

 1. Какви са тези ВЕЛМОЖИ???
  Крадците и мошениците искате да кажете?
  Като Тютюков,инж Жечев,и всички които само изнудват ?
  Кой им разрешава?
  За какво вземат заплати?
  Сега има пандемия, те за работно време на заведенията говорят

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина