АктуалноБизнесГрадътЖивотИзбор на редактораМненияНовини

В какво се превръща бившият обувен завод „Петър Ченгелов”?

Бившият обувен завод „Петър Ченгелов“ в район Южен се превръща в съвременен бизнес парк с културна и обществена инфраструктура в него. Навръх 70-годишнината от създаването на емблематичното в миналото предприятие, в неговите граници от миналото вече е почти напълно изграден Флавия Бизнес Парк, който ще бъде открит след броени дни.

Боян Венев е човекът, който през 2019 година спасява завода от разрушаването му до основи и го реставрира за нов живот. Днес той е управител на новия бизнес парк. В първите му дни като стопанин, той открива невероятни местенца на територията на обувното предприятие – театър, училище, музей, оборудвано бомбоубежище, документи и много други ценни предмети. Всички те по един или друг начин ще присъстват и в новия живот на Парка.

Едно от най-значимите неща е заключеният завет, който по традиция се оставя за поколенията. Последният завет е поставен 2003 година и ще бъде отворен за първи път на 19 декември пред кмета на града и официални гости на церемония, с която ще бъде открит и новия бизнес парк. По същото време ще бъде и заключен новият завет, който да бъде прочетен 2053 година.

От 16 до 19 декември по повод юбилея ще се проведе и Благотворителен Коледен Базар. В рамките на базара ще бъде открит музей с предмети от историята на завода. По време на базара освен музикална програма и занятия, ще има и търг с последните обувки, произведени в завода.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

32 коментари

 1. под умелото ръковидство на ГЕРБави въздухари, приказвачи, плямпачи и патрио-шови-наци-будалаци Градът се ПРЕВРЪЩА (да не би да остане Истинският…) във РемонтЦИУМ.

  Особено жалки са напъните с бетонни „античности“ да привличаме туристи и разните изг7зици ба Архео-Кул-Турист Панов с неговия „Пловдив ЕСК’2003):

  1985
  Athens
  1986
  Florence
  1987
  Amsterdam
  1988
  West Berlin
  1989
  Paris
  1990
  Glasgow
  1991
  Dublin
  1992
  Madrid
  1993
  Antwerp
  1994
  Lisbon
  1995
  Luxembourg City
  1996
  Copenhagen
  1997
  Thessaloniki
  1998
  Stockholm
  1999
  Weimar
  2000
  Reykjavík
  Bergen
  Helsinki
  Brussels
  Prague
  Kraków
  Santiago de Compostela
  Avignon
  Bologna
  2001
  Rotterdam
  Porto
  2002
  Bruges
  Salamanca
  2003
  Graz
  Plovdiv
  2004
  Genoa
  Lille
  2005
  Cork
  2006
  Patras
  2007
  Luxembourg City
  Sibiu
  2008
  Liverpool
  Stavanger
  2009
  Linz
  Vilnius
  2010
  Essen
  Istanbul
  Pécs
  2011
  Turku
  Tallinn
  2012
  Maribor
  Guimarães
  2013
  Košice
  Marseille
  2014
  Umeå
  Riga
  2015
  Mons
  Plzeň
  2016
  San Sebastián
  Wrocław
  2017
  Aarhus
  Paphos
  2018
  Valletta
  Leeuwarden
  2019
  Plovdiv
  Matera
  2020-April 2021
  Rijeka
  Galway
  2022
  Kaunas
  Esch-sur-Alzette
  Novi Sad
  2023
  Veszprém
  Timișoara
  Elefsina
  2024
  Tartu
  Bad Ischl
  Bodø
  2025
  Nova Gorica / Gorizia
  Chemnitz
  2026
  Oulu
  Trenčín
  2027
  Liepāja

 2. Забележете какви „местенца“ е открил този „бизнесмен“ – музей, училище, театър…предполагам, че и лечебница е имало и зъболекарски кабинет…Само това е достатъчно да разберат, злобарите, какво е СОЦИАЛИЗЪМ!
  Виктория

   1. Имаме вариант от крилатата фраза на един министър председател в ерата на зараждащия се див капитализъм: „За Бога, братя, не купувайте!“

 3. Колкото и известно да е било в миналото е безумие да се вярва, че сега може да се възстанови като обувен бранд. Ако беше разрушено и заличено критиките щяха да бъдат много по големи от сегашните. Инфото в статията обаче по скоро представя новото нещо като някакъв културен център и е много далече от „бизнес парк“. По добре да бяха направили някой голям търговски център, с интегрирани вътре някои от „описаните местенца – театър, музей“. В Кючука няма голям модерен търговски център

 4. В тази страна бъка от наивни , носталго-комунисти. Дори аз пряко командваният от консервативните идеи на Алах съм по-широко скроен от тази рая.

 5. Завод, кръстен на дребен джебчия-мародер, т.е. истински комунист. Ченгела е бил от най-големите боклуци.
  А приказките, че е произвеждана качествена продукция – може, но не и за България. Тук оставаше шкартото.
  Италианците ги били купували – червени лъжи. Това важи за цялата ни промишленост.
  Неслучайно минахме през 3(три) фалита по време на соцлагеризЪма! И точно преди 60г., на 04.12.1963г Тошо Галоша ни е предложил армаган но мужиците – до станем 16-ая республика на СССР.
  Некадърници червени!

  1. Ха ха… фалити – затова още има за крадене. Защо мислиш, че този материалната база на завода? Защото качеството на строителството сега не отговаря на тогавашното.
   Тогава всички скачахме и се надявахме, че ще сме свободни. Само че свободата със скачене не идва.

   1. Елементарно, старшина Варадин, много елементарно. Доколкото се разбира от развбърканата ти мисла, си искал да кажеш, че „този“ е купил сградите, защото сега не се строи добре?
    Бедни ми, бедни Варадине, повече напън се иска, мисловен напън, а не в тоалетната.
    Опитай пак.

  2. Общината да го беше купила , да беше направила студентски кампос ,от Европа ги финансират на 50%,а те стадиони на феновете и олигарсите за 200 милиона

   1. Ами студентският кампус НЕ връща нищо „назад“. Затова – стадиони за милиони, щото се връща „назад“! Елементарно е. А ние, рая ли сме, стадо овце ли сме, не знам. Но де факто и де юре се държим точно като овча рая! Мълчим, навеждаме глави, избираме си всеки път (на избори) от същото и после ревем, че ни крадат безсрамно и поголовно!

  3. Щом си толкова компетентен относно миналото, защо се криеш под псевдоним? Два случая помня за закупени обувки от Италия (едните от Торино, а за другите нямам спомен). Ботуши от „Петър Ченгелов“ изхвърлих преди около 15 години.
   А ако имаше фалити, щеше ли да има толкова и още за крадене?

  4. Злобата те е превърнала в отрепка
   За това ли последните 30 години си съдраха задниците да крадат и от къде,щом през соца всичко е било окрадено!?
   Ти,Знаещий си просто един злобен идиот!

  5. Вие от тоя загуб ен град една га йка не можете да завиете! В София глупак от Павелско 1 месец лепеше изолация на козирка и все му я сваляха от офиса!

  6. Нищо не знаеш. Аз познавах един от технолозите, така че лъжеш. 1990 година обувките ги продаваха на 5 долара на италианците, почти цялото произведено количество, а за бг пазара остава малко бройки. Ти през 1990 година, къде си бил, а? На майка си у мечтите, а? Купувал ли си обувки от този завод, а? Полюционер!

  7. Не е вярно, че продукцията им не беше качествена. Аз лично съм си правила обувки по поръчка, заради нестандартен размер и тези обувки вече 30 години не са мръднали. Качествена естествена кожа и лепила. Няма такива обувки вече. Няма и откъде по поръчка да си ушия. Така, че никак не сте прав!

 6. Каква аристокрация. Да закрие завод с работни места, който произвеждаше едни от най-качествените дамски обувки. Италианците ги изкупуваха на безценица и после ги продаваха като италиански обувки. Да погубиш производство – велико, да направиш бизнес парк и да се хвали – кретенско, защото завода бе направен с народни пари, а сега един се бара за аристокрация и филантроп. В София беше същата простотия, но само бизнес. Да се хвали с нещо построено от другиго – това е божествено

  1. Откраднатите червени пари се изпират вече под формата на такива дейности. Защо използва маатериалната база, а не построи друга? Това е строено от нашите баби, дядовци, майки и бащи. Нарочно го оцветяват политически, за да не се усетят хората, че продължават да ни крадат.
   И да, познавах човекът, който беше главен технолог при италианците. После замина да работи в Китай. .

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина