АктуалноБългарияГласовеНовини

Трето място по успех в страната за пловдивските абитуриенти

Випуск 2023 в Пловдив изкара 52,40 точки на ДЗИ по БЕЛ, пред него са наборите от София и Смолян

За поредна година Пловдив влиза в ТОП 3 по успех на държавните зрелостни изпити за завършване на средно образование. Челните места с най-добри резултати от ДЗИ по български език и литература на Матури 2023 си делят както следва:

Първото място е за София-град,

На второ се нарежда Смолян,

Трето – Пловдив,

Четвърто – Варна и

Пето – Благоевград.

Средният резултат на този випуск по български език и литература е 50,14 точки, което отговаря на оценка добър 3,93. Резултатът е съизмерим, но малко по-нисък – с около 2,5 т., от този през предходната година.

От данните в таблицата е видимо, че Випуск 2023 в Пловдив изкара 52,40 точки, което се равнява на добър 4 и нещо.

Пълна класация на гимназиите в Пловдив

Като цяло се запазва подредбата на регионите с най-добри резултати. Забелязва се, че Хасково, Добрич, Кърджали и Силистра са единствените региони, които имат по-високи резултати сега в сравнение с предходната година на първата задължителна матура.

Повечето зрелостници са харесали темата на есето – 32 506 (71%), а интерпретативно съчинение са създавали 9 119 (20%).  В работите на 4 239 зрелостници (9%) не е създаден текст, а 862 от тях само са преписали стихотворението.

Това са част от анализите, направени след оценяването на работите на явилите се на първия задължителен изпит  45 864 ученици (с близо 3000 повече от миналата година).

За втора поредна година минималният праг за успешност е 30 т., а отличен 6 получават всички с 95 и повече точки.

Резултатите от изпитите можете да видите ТУК

Кои са най-добрите гимназии в Пловдив?

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина