АктуалноБългарияВластИзбориНовини

Третият мандат отива при БСП

На 16 януари, понеделник, в 10.00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на „БСП за България“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Това е четвъртият път, в който социалистите получават последната възможност за съставяне на правителство преди да се стигне до нов парламентарен вот. От изборите през април 2021 социалистите са „абонирани“ за третия мандат.

Припомняме, че третия мандат се връчва на парламентарна група по избор на президента, която да предложи премиер. В Конституцията не е записан срок, в който мандатът трябва да се върне на държавния глава.

Тълкувателно решение на Конституционния съд казва, че след като бъде излъчен, кандидатът има срок от седем дни да реализира мандата. В решението обаче не е посочен срок за издигането на кандидат за министър-председател, който да го върне, независимо дали изпълнен или не. Това оставя евентулана възможност за забавяне преди парламентът да бъде разпуснат.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина