Томислав Дончев: ГЕРБ ще предложи правителство, въпреки малките шансове то да бъде подкрепено – ВИДЕО

Актуално Власт Гласове Избори 2021 Новини

Той предупреди, че опитите да се заобиколи ГЕРБ в парламента ще са политическа грешка

“Партия ГЕРБ ще предложи правителство, въпреки малките  шансове то да бъде подкрепено,” това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на пресконференция на партията днес по обяд, на която бе представен анализ на резултатите от парламентарните избори.

Той започна с благодарност към всички български граждани, които по думите му, въпреки опитите да бъдат отвратени, са отишли да гласуват. В самото начало Дончев заяви, че брифингът е трябвало да се води от Бойко Борисов, но той бил зает със серия от разговори с международни партньори.

Дончев предупреди, че опитите да се заобиколи ПП ГЕРБ в парламента ще са политическа грешка.

“Ние сме длъжни в името на доверието на тези 840 000 български граждани да предложим правителство! Да, въпреки малките му шансове то да бъде подкрепено в следващия парламент! И ще предложим правителство не като политически знак, а правителство, което от ден първи би могло да работи и да решава проблемите”.

Промени ще има. В предложението за кабинет ще има и промяна и приемственост. Това бе единствения коментар на Дончев в отговор на журналистически въпрос. Стана ясно още, че ГЕРБ ще предложи и председател на НС, но отново не бе споменато име.

Вицето заяви, че сега е време за решения.

От всичко, което чух миналата седмица, аз разбрах, че всички са спечелили изборите. Аз знам, че победителят е този, който е първи… Това е победа, въпреки всичко. Въпреки горещото политическо лято миналата година, въпреки изхабяването във властта, въпреки пандемията, въпреки икономическата криза, въпреки консолидацията, на няколко политически сили, които не разбрах за какво се борят, освен за това да ни “изметат” от властта…“, заяви още Томислав Дончев.

После той допълни, че спорде него е свършило времето на викането и е дошло времето да се взимат решения и ГЕРБ ще следва конституцията.

С вота си на 4 април българските граждани са дали много сложна задача на политиците си, смята вицепремиерът и изрази надежда задачата да бъде решена.

“Притеснява ме, че като че ли сведохме политиката до песни и танци, за да вземеш решение се иска мъжество.” 

Властта не е единственият начин да пребиваваш в политиката, можеш честно да служиш на обществото и в ролята на коректив,  на опозиция, ние имаме опит и с едното, и с другото. И аз претендирам, че освен в управление, ние можем да бъдем качествена и адекватна опозиция, коментира той в отговор на журналистически въпрос.

“Впрочем за качеството на едно управление отговорност имат не само управляващите. В политическата теория поне от 40 години е факт, че за да бъде едно управление качествено, то трябва да има и качествена опозиция. Ние няма подобно на други в годините назад, загубилият казва – сега ще правим анализ и така няколко месеца. Ние наистина ще правим анализ и той е на ниво секции – защо е такъв резултатът, какво сме сторили, какво не сме сторили от гледна точна на политически послания, от гледна точка на максимално добра кандидатура и от гледна точка на прагматична работа.”

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.