Старинен Пловдив ще предлага реставраторски услуги

Актуално Градът Забравеният град Новини

Доц. Елена Кантарева: “Имаме разнородни специалисти в Старинен Пловдив, които работят с движимо и недвижимо културно наследство – реставратори по кавалетна живопис, стеопис, дърво, мебели, метал, керамика, мозайки , камък, хартия и други”

Специалистите-реставратори, които са част от екипа на Общински институт „Старинен Пловдив“, вече ще могат да бъдат наемани от собствениците и ползвателите на културни ценности. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Пловдив.

Старинен Пловдив има реставраторско ателие с дългогодишни специалисти и по правилник общинският институт извършва такава дейност, припомни директорът му доц. Елена Канатарева.

Много хора се интересуват и питат за тези услуги, но до момента ние не можем да ги предложим, защото нямахме цена”, коментира за Под тепето доц. Кантарева.

Реставрация от специалист на културна ценност ще бъде 25 лева, като цената е за труд /на час, без включени материали. Става дума за национална тарифа, определена от фонд Култура и съюза на лицензираните реставратори у нас.

Знаете, че реставраторите са като лекарите. Имаме разнородни специалисти в Старинен Пловдив, които работят с движимо и недвижимо културно наследство. Например, реставратори по кавалетна живопис, стенопис, дърво, мебели, метал, керамика, мозайки , камък, хартия и други”, разказа още Елена Кантарева.

Припомняме, че самата тя е международно признат специалист – реставратор на антични мозайки и ръководи реставрацията на Епископската базилика на Филипопол в Пловдив.

Промяната на наредбата в посока приемане на цена за новата услуга за реставрация на културни ценности, ще разкрие възможности пред Института за увеличаване на собствените приходи, както и за по-успешно  популяризиране на културното наследство на града ни. За собствениците и ползватели на културни ценности това ще е безценна възможност – да могат да наемат за реставрации дългогодишни специалисти в тази област. А за  гражданите и гостите на града ще е допълнителна наслада от  запознаването с качествено реставрирани културни ценности.

Новата услуга ще бъде включена в ценоразписа на Старинен Пловдив, след гласуване от Общински съвет на сесия утре.

Споделете ни във:

4 thoughts on “Старинен Пловдив ще предлага реставраторски услуги

 1. Удвояване на заплатите също се приема радостно!

  Свеждане на „работ…“ на присъственото време до тридневна работна седмица?

  Може, може!

 2. Хубавко би било преди проф. Кантарева да разпродава работното време и умения на стотината подчинени заплатаджии /йки да се фокусира на ефикасна и постоянна ПОДДРЪЖКА на „обобществените“ имоти от Начо Диктатурата („културата“ подигравателно) който обезлюди животрептящото ТриХълмие като изсели достойните стари фамилии кореняци за да цуне хубавите къщи и да настани в опразнените черупки навлеци – нехайни чиновници на заплата които за претърсване на керемидите чакат намеса от …ЮНЕСКО

 3. В същото време десетина уникални исторически къщи ги готвят за продажба на свои хора утре, а много от най-впечатляващите архитектурни ценности в резервата се стопиха в ръцете на Гергов и други видни бизнесмени. Сега са частна собственост. Старинен Пловдив както винаги е в угодническа и беззъба позиция, без становище и непричом.

  1. Някъде се мярна, че ф СелСъвето сме биле имале ОПредприятие „Инсинератор за болнични отпадАци“ вече 4 четери години (майна!) с Деректор, секретарка, ПР, шофьор/бияч и климатизиран офис, който НЕ функционирВа. Точка. А?

   А фъф ведомостта за заплати подписите се полагат грижливо и за пенЦия таксиметъро се навърта (#КОЙ ПЛАЩА, мислиш?)

   Някъде се мярна, че Плов.ЖилФОНД устройва луксозни просторни жилища (не само апартаменти) като „ведомственНи“ за по-първи хора чиновници, сановници и боляри -и техните покУления!- ф които настаняването става „по усмотрение / по целесъобразност / АнестиЦенност“ вместо по Законния Правилник за Населението.

   За простолюдие / паплач, който не можe да кандидаЦтва ако има селски къщи, хотел на бетономорието, яхта на пристанището, мерцедес и блондинки.

   Но за Здрави Другари – може, може!

   През комунистическо не смееха чак дотолкова да се огерго… освинят. Биячи хора бяха, осъзнаваха колко лесно с два шамара се сменя Властта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.