АктуалноГласовеГрадътЗабравеният градКултураМненияНовини

Собственикът на къщата на „Съборна“: Знаех в какъв филм влизам

Още през 2010 НИНКН дава становище, че сградата е самосрутваща се, опасна и подлежи на събаряне

Настоящата фасада е рязана, за съжаление, няма данни за автентичната

Всичко – от свалянето на първата керемида, става под зоркия поглед на археолози

Репортер на Под тепето се срещна със собственика на сградата, която се събаря тези дни на улица „Съоборна“ в Стария град. Калоян Матеев показа пред медията ни всички необходими документи и разказа за състоянието на къщата и това, което прави.

Припомняме, че тази сутрин наш читател сигнализира за разрушителните действия. (Събарят къща на ул. „Съборна“ (СНИМКИ). Репортерската ни проверка показа, че събарянето е съобразено с всички институции и правила. Това потвърди и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Документите, показани пред репортера ни, съдържат строително разрешително, подписано лично от главния архитект на Община Пловдив Димитър Ахрянов, становище на НИНКН, съгласуван проект и други.

Преди няколко години предишният кмет на града Иван Тотев коментира по един подобен повод, че всеки, който купува паметник на културата, трябва да знае в какъв филм влиза, напомняме на Калоян Матеев в началото на разговора.

„Знаех в какъв филм влизам. Мога да ви покажа становището на НИНКН от 2010-а, където пише, че сградата е самосрутваща и не подлежи на ремонт, строителното разрешение, това за откриване на площадката, договора с Археологическия музей, сключен преди повече от месец… Проектът е съгласуван с Министерство на културата по надлежния ред, фасадите са съгласувани, има становище за събаряне на сградата, одобрено е от Община Пловдив, съгласувано е с КАБ, със всички институции.“

За да стигнете до тук, колко време ви отне тази огромна чанта с документи?

Около две години. При положение, че къщата е закупена с одобрен проект, ако не беше – тогава не знаеш никога за колко време ще се случат нещата.

Малко преди да я купя през 2018-а имаше сигнали от съседа, че е пострадала негова служителка – чистачка, върху нея паднала мазилка от фасадата. Той самият е участвал няколко пъти в обезопасяване на района. Бутал я е физически висящата мазилка и греди от балкона и т.н.

(Архивите на Под тепето показват, че един от последните такива случаи е през март 2018а година – Издирват собственика на къщата, в която бе заведение “Таксим”)

Къщата е опасна, тя е голяма и ако падне, на която и да е страна, ще е много лошо. Ако е от другата страна, отдолу има тераси на хотела, може да има гости, а ако падне към улицата… Никой сега не вижда тези неща?!

На разговорът ни присъства и младият архитект Чаушев, който разгръщайки папките лист по лист, обяснява, че в случая на се пази фасада, тъй като тя е рязана от Йосиф Шнитер. Настоящата не е оригиналната, това всеки го знае и се вижда, коментира той. „Въпросът е, че за оригиналната фасада няма информация, нито в НИНКН, нито в местните музеи и арх. Пройкова, която е проектант на обекта, е спазвала архитектурата в духа на Стария град и епохата, която носи сградата.“

Става ясно, че вътре, в същината на къщата, няма нито една стена от тухли – всичко е кирпич, а подовете са изгнили (бел.авт.: виж галерията от снимки по-горе).

Строителната площадка е открита във вторник – 15.12., като работниците започват разчистването, в сряда вече стартират по-съществените дейности. Началото е дадено със свалянето на останалите по покрива керемиди и така нататък.

„Това е лесно да се проследи. Де факто, ние не търсим събота и неделя, а ден след откриване на строителната площадка започнахме дейностите. Всичко това се случва под зоркия поглед на археолозите. Целодневен –  сменят се на смени още от първата свалена керемида. Археолозите са ми казали и аз слушам: дограми, врата ги съхраняваш и ги караш на склад. Дали ще влязат някъде в употреба, дали ще ми ги поискат – не знам. На мен не ми трябват, но защо да не ги запазя. Лошото е, че тези неща отдавна са загубили автентичност, реално. В случая няма автентична фасада и запазваме плановата схема в най-общия вид, който е бил. Ето вижте, централен вход , прозорци, сечение.“

„Оказа се, че през седмицата един човек не минава през Стария град, а събота и неделя хората се разхождат, което е чудесно. Хубаво е, че има гражданска активност“, коментира Калоян Матеев и добавя „трудно може да се обясни на широката общественост кой какво прави, пък всъщност какви са му намеренията“.

После заявява, че къщата не е била собственост на г-н Георги Гергов и не я е купил от него. Прескачаме в „лирично“ отклонение. Казва ми, че баща му е художникът Матей Матеев. (Матей Матеев –  художникът, който чисти света с цвете и перо) и споделя, че ако направи нещо нередно в Стария град, той лично ще му счупи главата.

През целия си ученически живот съм тренирал шах в къщата на Константин Стоилов. Обичам го Стария град, милея за него!

Не познавам директора на Старинен Пловдив, но сметнах за нужно да му се обадя и да му кажа какво ще правим там. Чухме се, той имаше работа в момента и се разбрахме идната седмица да дойде, да му покажа,“ разказва още инвеститорът.

„Къщата е продавана веднъж, 7-8 години след становището от НИНКН, а аз я купувам 2018-а. Всички проекти като документация, съгласуване на архитектурни планове и т.н., аз ги купувам с нея. Казвам ви го за друго, защото много хора успяват по някакъв начин да стимулират разни институции да направят неща в тяхна полза, аз го купувам имота по този начин – наследявам този случай и изпълнявам това, което някога, през 2010-а, е било поставено като казус пред Паметници на културата“.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина