КултураНовини

Матей Матеев –  художникът, който чисти света с цвете и перо

Галерия „Възраждане“ в Стария Пловдив открива изложба на пловдивския творец Матей Матеев. Той е нарекъл новата си изложба „Какво направих“, но тя не е творческа равносметка, а е лично послание. Изложбата „Какво направих“ се открива на 24 ноември /вторник/ от 17 часа, а в 18 часа в двора на галерията ще бъде представен изключителният творец Матей Матеев-Матю. Изложбата продължава до 14 декември 2020 година.

Матей Матеев или Матю, както го наричат приятелите му е не само художник. Той е истинска граждански ангажирана личност. Като член на Ротари клуб „Пловдив-Пълдин“ основа първия международен пленер „Пловдив от твореца сътворен“. От 2016 година е дописен член на Българската академия на науките и изкуствата. От 2017 година със съдействието на своя Ротари клуб организира младежки пленер по живопис „Творецът“. През 2019 година организира пленер по живопис и в Медицинския университет – Пловдив.

За изложбата

Този път именувах изложбата си „Какво направих“- казва Матей Матеев. И обяснява, че това е емоционална му реакция срещу всичко, с което замърсяваме света и унищожаваме имунната му система. „Моята вътрешна духовна защита е като създавам изкуство. На тази изложба представям цветя и пера от птици. И така: какво направих? Ами върша си работата. Живея, страдам – това е, което съм направил. Всеки трябва да отговаря пред света какви ги върши. Изложбата е моят начин да кажа, че съм свободен човек. И ако някой мисли, че ме държи някъде, аз съм дал къде да ме държи: за картините. В любимата ми галерия „Възраждане“ представям 18 платна.“ – казва Матей Матеев.

Художникът приема изложбата и като част от семейна си памет. От поколения Матю е свързан с Македония.

„По майчина линия съм българин от Кукуш, а по бащина – българин от Радовиш. Аз се родих в Кюстендил и се чувствам българин, балканец и европеец. Като слушам тази междусъседска драма тя просто ме разкъсва. Най-трудно е когато братя делят бащината нива. Мисля си, че като не можем да разделим нещо не можем ли да го обединим? Убеден съм, че това ще стане. На първо време в Европейския съюз. Израз на болката и надеждата ми са платна от изложбата: „Макове“.

Картините ми са отворено писмо към двамата президенти, към двамата премиери и правителствата на България и Северна Македония, към хората. Казвам: няма да ни остане енергия за бъдещето.

Матей Матеев показва във „Възраждане“ и перата, които е нарисувал. Поводът е негов личен спомен от Узбекистан. Там творецът посещава мавзолея на емира Тимур. „Той целият е от бял мрамор. И на белия мрамор видях перо. Бяло перо. Беше 25 март – денят на благовещението. Почувствах, че това е перото на ангела. И го нарисувах. “ – казва Матей Матеев.

Какво казва галеристката Краси Алексиева за изложбата четете в Капана.бг.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина