АктуалноВкусът на градаЖивотЗабавлениеНовини

Снимка на деня

Понятието „на геврека дупката“ придоби нова геометрия

Математик: Новината е позитивна

Древното китайско проклятие “Да живееш в интересни времена!“ напоследък се вихри из целия свят. Ние българите все си вярваме, че ще ни подмине защото сме специални и последната дупка на кавала Eвропа. Да, ама не! То действа на всички нива и също като коронавируса, който пак дойде от Поднебесната империя, засяга неподозирани неща в нас и извън нас.

Наш репортер се натъкна на чудо-невиждано по време на обиколката си за обяд в сърцето на Пловдив – квадратен геврек…

Силно заинтригуван от промяната на кулинарните закони и с устрем да разкрие истината за случващото се в Града под тепетата, колегата се раздели с 1,10 BGN за целта на разследването.

После професионално зададе въпрос на продавачката:

“Защо тези гевреци са квадратни?”.

Като истински политик/търговец дамата избяга от отговорност и я прехвърли на пекаря:

“Защото майсторът така ги е направил”.

От получените отговори на уточняващите въпрос стана ясно, че той от едно известно време ги прави така и не дава обяснение. Не било творческо решение или силно желание за индивидуално изпъкване.

Накрая консултантката коментира:

“Не е важна формата, важен е вкусът!”

Потърсихме сериозен юрист за коментар.

“Не стига, че в Пловдив изчезнаха класическите варени гевреци, ами вече и квадратни ги правят. В Пазарджик ги има, но ги направиха по 90 ст. Като един фен на варените гевреци съм искрено възмутен”, заяви адв. Стефан Левашки.

В репортерското разследване помогна и колегата от радио Пловдив Севдалин Палаузов, който успя да открие, че:

“Няма изрично указан международен стандарт за формата на геврека. Единственото изискуемо е – на геврека дупката!”

Вече поговорката “Получаваш на геврека дупката” не може да бъде адекватно използвана. Виждате неоспорими доказателства – тя придобива съвсем друга геометрия.

Друг колега – Ивайло Спасов от БНТ, който е принуден активно да се занимава с математика за прогимназиален курс поради онлайн обучението, заяви следното:

„За мен новината е позитивна. Ако не ме лъже математиката, в квадратна форма получаваш повече геврек, отколкото ако е кръгъл и има диаметър, равен на страната на квадратния геврек. Обиколката на квадратен геврек със страна 10 см (примерно) е 40 см. На кръг с диаметър 10 см обиколката е 31,4 см. Така че взимай и яж.“

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина