Слави Георгиев: Практиката общински паркинги да се стопанисват от фирми и те да прибират печалбата от тях беше ликвидирана още преди 10 години

Актуално Гласове Новини Разследване

Категорично това трябва да бъде прекратено, настояват съветници

Йордан Иванов: Общината да отговори има ли неизвестен за другите предприемачи в града ред за наемане на общински паркинги от частни фирми

„Общината следва да отговори дали има неизвестен за другите предприемачи в града ред за наемане на общински паркинги от частни фирми. Ако да, кой ще понесе отговорност за разкритията на “Под тепето”? Ако не, отново кой ще понесе отговорност за сключения договор за въпросния паркинг? Прави впечатление все по-честото погазване на правилата в общината, което е напълно недопустимо.“ Така общинският съветник от Демократична България Йордан Иванов коментира журналистическото разследване История с общински паркинг, от който частна фирма прибира таксите за паркиране.

На първо място е силно притеснителен начинът на комуникация с общината – недопустимо е да не се дават отговори на журналистически въпроси. На второ място, но не и по-важност, стои въпросът за спазване на правилата, акцентира Иванов.

Практиката общински паркинги да се стопанисват от фирми беше ликвидирана още преди 10 години. От управлението на Иван Чомаков бяха заварени много общински паркинги, от които наемите се събраха от частни фирми и печалбата отиваше в тях. Аз бях останал с дълбоко убеждение, че в Пловдив сме израснали в това отношение и вече всички такива места ще носят доходи само на община Пловдив, коментира темата независимият общински съветник Слави Георгиев.

По думите му, видно е, че се е върнала една стара практика, неморална, в която един общински паркинг е даден за стопанисване на частна фирма под прикритието „За собствени нужди“. Явно противозаконно там се събират такси от трети лица.

„Категорично това трябва да бъде прекратено и да бъде направено разследване, ако е нужно и от съответните органи, за да се установи по какъв ред там фирмата не ползва паркоместата за собствени нужди, а ги преотдава на трети лица. Особено, след като сме подминали този период вече и сме считали, че сме го изживели, да си позволим отново да връщаме подобни практики.“

Георгиев изказа предположение, че е най-вероятно това да е направено, като е използвано междувластието – между предишния и настоящия кмет, в който период някои си е позволи да го извърши.

„В правомощията на общината е при такъв сигнал, какъвто вашата медия е подала, светкавично да прекрати Разрешението за ползване. Този проблем е решим за 24 часа, а видно е с представените счетоводно-оправдателни документи – касова бележка, че там се преотдава. Тоест тук трябваше светкавична намеса от страна на ръководството на Община Пловдив за прекратяване на този лоша практика,“ категоричен е Слави Георгиев.

За месец и половина цената за паркиране около Гребната скочи двойно?

Споделете ни във:

1 коментар за “Слави Георгиев: Практиката общински паркинги да се стопанисват от фирми и те да прибират печалбата от тях беше ликвидирана още преди 10 години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.