АктуалноИзбор на редактораКриминалеМненияНовиниПод ножаСъдТемида

Симо Касабов поиска да си иде у дома, съдът го остави в ареста

Районен съд- Пловдив остави в ареста Симо Касабов, обвинен в нанасяне на тежка телесна повреда в условията на домашно насилие над съпругата му Димитрия.

Бизнесменът, пребил жестоко половинката си с тенис ракета поиска да бъде пуснат под домашен арест, но не в семейното жилище, а в друг апартамент, който притежава. Съдията обаче бе категоричен, че остава в ареста, тъй като за престъплението, в което е обвинен е тежко и предвижда лишаване от свобода от 3 до 15 години и че има достатъчно събрани доказателства за обосновано предположение, че той го е извършил.

Съдът намери, че няма опасност той да се укрие. Но в заключението си подчерта, че Касабов има компрометирани представи за семейство- то е ценност за него, но използваните механизми за опазването му са абсолютно неприемливи за обществото. Сметна още, че обвиняемият се подава на емоции и е неконтролеруем, а яростта при извършването на деянието е ясен знак за липса на самоконтрол.

Поводът за това заключение на съда е физическото състояние на Димитрия Касабова след жестокия побой- отстранен далак вследствие на  ударите с тенис ракета, спукано тъпанче, две счупени ребра и множество хематоми по цялото тяло. Освен това се взеха предвид данните, изложени от прокурор Атанас Илиев, че упражняваното от Симо Касабов домашно насилие е системно. Според Илиев и според свидетелските показания на три приятелки на жертвата, той е тормозил физически и психически Димитрия, както и я държал и в икономическа зависимост. Това се е случвало повече от 20 години, като първите сигнали за това са били още преди сватбата им през 2002г.

„Той я е ограничавал в общуването не само с приятелите й, но и с родителите й. Подслушвал е телефоните на хората в семейството, заключвал ги е. Не й е позволявал да ползва социалните контакти и в интернет”, обясни прокурор Атанас Илиев.

Адвокатът на Симо Касабов- Здравко Колев обясни, че укорява клиента си за нанасянето на телесната повреда, но отрече да става въпрос за системно домашно насилие.

„Колкото и екзотично да звучи, разпитани са три близки приятелки на съпругата му, две от които са разведени, а една от тях е неомъжена”, изтъкна адвокатът като попита защо не е разпитана 13-годишната дъщеря на съпрузите. „По мои данни показанията на децата ще са в различна посока от тази на обвинението”, обясни адв. Колев.

Допълни, че такива системи за подслушване могат да се намерят от всеки навсякъде и се ползват, за да се предпазват децата от опасната социална среда.

„От разпита на пострадалата разбираме, че тя е безработна, защото той не й давал да работи. Как тогава ще издържа тези две деца. Сега те се гледат пряко сили от баба си и дядо си”, каза още адв. Колев.

Подчерта, че няма обективни данни клиентът му да се укрие или да извърши друго престъпление, тъй като е с чисто съдебно минало и няма криминалистични данни. „Семеен е. Доколко след този случай можем да говорим за семейство, е друг въпрос”, отбеляза защитникът на Симо Касабов, за да поиска мярка домашен арест и ли парична гаранция.

Съдът обаче го остави в ареста и насрочи заседания за обжалване пред окръжен съд на 22 декември.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина