АктуалноГрадътИзбор на редактораИзбориМненияНовиниОбщина Пловдив

Съветниците дадоха 600 кв. м. зелени площи на Митрополията

С 37 гласа „за“, 2 „против“ и 9 „въздържал се“ общинските съветници на град Пловдив решиха да променят ПУП-а в квартал „Отдих и култура“ на район Западен, така че към парцела, в който е построена църквата „Св. Николай“ да бъдат приобщени още 600 кв. м. от зелените площи в съседство. По този начин от УПИ с озеленяване, то влезе в презумпцията на терен за култура и религия с цитирам: „запазване на съществуващото и възможност за ново свободно средно застрояване“. Вижте показателите в документа:

Припомняме, че преди две седмици предложението Богатата Пловдивска митрополия да получи още зелени площи от общината не бе допуснато от постоянните комисии в местния парламент и влезе за обсъждане днес от втори опит.

Дебат по спорното предложение фактически не се осъществи.

Архитект Костадин Палазов от ППГОС на БСП изчете контра-предложението си след обединението целият парцел да се актува като зелени площи и там да не може да се строи. Той припомни, че отхвърленото от комисиите проекторешение не отговаря на изискванията на ЗУТ, според които, когато даден имот попада в различни устройствени зони, то новообразуваният се предоставя в зоната, в която е имал преобладаващо местоположение. В случая това е терен за озеленяване и широко обществено ползване.

Палазов подчерта, че неслучайно тази точка е била върната няколко пъти от предишните комисии заради отнемането на публична собственост за озеленяване. Добави, че обсъжданото предложение на общината нито е за обществено полезно, нито защитава обществения интерес.

В защита на богата Пловдивска митрополия първи се обявиха групата на Възраждане. Съветникът Господин Апостолов заяви, че те ще подкрепят промяната в ПУП-а, тъй като досега не е виждал в църковен имот да се строят многоетажни сгради и кооперации, както и че досега не е виждал неподдържан такъв.

Бившият кмет Славчо Атанасов пък коментира, че било срамно въобще да се обсъжда предложението, тъй като Светата Православна българска църква било по-стара дори от българската държава и ни била запазила като нация.

От групата на ПП-ДБ също бяха против. Още при разглеждането на дневния ред на сесията зелената Добромира Костова поиска точката да отпадне от него и да не се разглежда изобщо, а в последствие представителите на групата гласуваха „въздържал се“. Още на председателски съвет преди днешното заседание тя е гласувала единствена да не влиза точката на сесия, а от ПП-ДБ са дали отрицателно становище по всички комисии, където се гледа.

Предложението на арх. Палазов бе отхвърлено от съветниците, а това на общината бе подкрепено с гласовете на 37 от тях. Против бяха двама, а 9 се въздържаха.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

32 коментари

 1. …за лимузината със пожарникарска сигнализация на г-н ШОПА МИКИ ПОПА НЕКА ИМА И ГАРАЖ В ДВОРА (ЧЕ И ВТОРИ-ТРЕТИ) а защо не и кооперацийка-две за г-жа Попадията

  Махни оградите бе попе тъп! Пусни на зелено бебетата!

 2. Що глупости изписани, нормално е църквата да има двор. Кво се пени и пише и брише тоя архитект. Явно в душата си е свикнал да гони и преследва хората. Идват светли празници, пролетта е тук, скоро и Цветница. Идват дни, където църквите ще са пълни.

  1. Нито Света Неделя в София, нито тукашните Света Петка Стара / Нова, нито Света Богородица и Свети Никола до нея.

   Да задушиш в ОГРАДИ И ДУВАРИ СЯКАШ ПРЕЗ ТУРСКО една жива църква показва колко силно г-н милиц. полковникът МРАЗИ НАРОДЕЦА.

   (А че има ЗАДНА МИСЛА НОТАРИАЛНА – ЕДВАЛИ)

   Светли празници… „Г7ЗЪТ МИ НЕ Е ОТЗАС“

   1. Света Петка има заден двор и дори параклисче, Света Богородица има оформен цял площад с плочки, Св. Неделя е в центъра на един голям кръг, даже новия кмет беше постлал дълъг червен килим с арка отпред и т. н.

    1. Попадиом ти си от Новиъе „ПЛОВДИВЧАНцИ“.

     Света Петка Стара НЯМА ДВОР!

     Ама щом си зинала алчно -ОК, живей, ДВА ДВОРА за всяка метастаза ша ти предоставим, със по три ГАРАЖА всеки, с клисарница и свещоливница…

     Поповете се преструват, че им :трябват“ огради и ДУВАРИ като през средновековието да не би да се ползва зеленина от бебета

 3. Голямо нещо станало! Излишно се хаби тоя архитект, отначало да е против. Трябва да има по-голям двор, където да се събираме на празници, хората от квартала. Ето идва Цветница, Великден, Гергьовден. Може да се построи и един малък параклис.

  1. …ето тук другарката Попадия изплю канъчето че требе да се строи, зида, гради!

   ХРАДИВНИ са Нотариалните магьосници в черно, ей…!

   Вместо просто дА ОСТАВЯТ ЦЪРКВАТА СВОБОДНА ДА ДИША БЕЗ ОГРАДИ И ДУВАРИ КАТО ПРЕЗ ТУРСКО…

   хЕМ църква, ПЪК И БАРДАЦИ КЪМН НЕЯ, СВЕЩОЛИВНИЦИ

   1. ЗА ГРАМАДНАТА ПОПСКА ЛАКОНИЯ ТОВА „НЕ БИЛО ГОЛЯМА РАБОТА“…
    600 КВАДРАТНИ МЕТРА ЗЕЛЕНИНА ВМЕСТО ЗА БЕБЕТАТА…
    ПОПЪТ ДЕТО ЦУНА СИЕНИТНИТЕ ПАВАЖИ ДА СИ ГИ ОТКАРЯ КЪМ ЧИФЛИЦИТЕ НА ПО-ПЪРВИ ХОРА В БАНКЯ…

    ДЕТО ЗАГРАБИ ОТ МЕЖДУНАР, АКАД. АРХИТЕКТУРА КОМПЛЕКС САН КИРИКО ГРАДЕН БЕЗ НИТО СТОТИНКА ЦЪРКОВНА НИТО ДЪРЖАВНА

    ДОЛУ ШОПА МИКИ ПОПА!

    ДОЛУ ШОПА МИКИ ПОПА!

    ДОЛУ ШОПА МИКИ ПОПА!

    ДОЛУ ШОПА МИКИ ПОПА!

    1. …СВИНЕТЕ ЗА ГЛАВНИТЕ БУКВИ, АМА СВИНСКОТО „ОФОРМЛЕНИЕ“ на ПодТеЛе… =ПодТъпото= претрупано с натруфени КРАСИВОСТИ задръства МОЯ дисплей и се пречка със запецнали „функции“ като чукундурското непрогледно „КАПЧА“ което не спира Тайландския роБОТ докато има елегантни четирицифрени конкурентни Кодове както ПОТВ- Ако не желаете да обменяме становища учтиво би било просто да прмахнетае ОпцияКоментар, както ТРАФИК- та да не се занимаваме с ПодТЪПОТО!

     Друго отношение не заслужава!

     САМО ЗАВИСИМОСТИТЕ КАТО ИМ ГИ ВИДИШ НАЙ-ДОЛУ – МИ ТЕ СРАВНЕНИ С МАРКАТА „ПОД ТЪПОТО“ ГОРЕ ВЛЯВО . . .

     КАК Е ВЪЗМОЖНО БЕЗ „ЛАЙКС“ / ОЦЕНКИ ЗА ПУБЛИКАЦИЯ И РЕПЛИКА?

     ОПРОСТЯВАЙ БЕ, БУДАЛА!

     АНИМАЦИИТЕ САМО ПРЕЧАТ И СА НИ ОТБЛЪСКВАЩИ!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина