АктуалноВластЗелен градИзбор на редактораИзбориИмоти в ПловдивМненияНовиниОбщина ПловдивРазследване

Богатата Пловдивска митрополия иска още зелени площи от общината

Комисиите в Об С спряха предложението да се даде парцел до църквата Св. Николай в един от най-апетитните райони на града на владиката дядо Николай

Постоянните комисии в Общински съвет – Пловдив гледаха на последното си заседание предложение за окрупняване на двора на църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, разбра Под тепето. Известният като украинския храм в града, кръстен на светеца, с чието име се нарича местният владика, се намира в един от най-апетитните, зелени райони на Пловдив и явно според богатата Пловдивска митрополия местенцето му е въз тесничко, та се налага да се разшири.

Обективно погледнато, но само отгоре, това може и да има резон, но надали получавайки парцела, имайки проекта и издаденото строителното разрешително навремето, Митрополията не е знаела, че петното е такова.

Припомняме, че храмът бе изграден с дарения върху някогашни парцели на военните.

Запознати с целия процес по изграждането твърдят, че законността на поставената ограда около храма е доста спорна. От друга страна жители на района питат и недоумяват:

„За какво и е на църква ограда?! Няма нужда.“

Теренът под и около храма продължава де общинска собственост и заради теснотията на църквата се иска от местния парламент разширение.

Внесеното от кмета за обсъждане предложение предвижда одобрение на проект за изменение на ПУП-ПРЗ на част от кв.4 по плана на ж.к. парк „Отдих и култура“. Вижте документа в галерията.

Според сега действащият ОУП въпросният имот се състои от два парцела – един със статут публична общинска собственост с отреждане за озеленяване и друг /по-малкия/, който е със статут частна общинска собственост с храм, който е издигнат с отстъпено право на строеж.

Проекторешението е служебно изработено по заповед на зам.-кмета по финанси, в качеството му на и.д. кмет. То предизвика сериозни дебати по време на заседанията на постоянните комисии в местния парламент в края на миналата работна седмица. В голямата си част те не го допуснаха за обсъждане в зала, с изключени на постоянната комисия по образование, която го одобри.

Според арх. Костадин Палазов от групата на социалистите, който е член на ПК по устройство на територията, въпросното предложение, макар и облечено под формата „привеждане към ОУП“, най-общо казано, предлага на местния парламент към УПИ-то с църквата да се присъединят още ок. 600 кв. м. от зелените поляни вляво.

По този начин от УПИ с озеленяване, то ще влезе в презумпцията на терен за култура с цитирам:

„запазване на съществуващото и възможност за ново свободно средно застрояване“. Вижте показателите в документа:

От името на ППГОС на БСП, арх. Палазов е внесъл контра-предложение в деловодството на ОбС. От мотивите му е видно, че отхвърленото от комисиите проекторешение не отговаря на изискванията на ЗУТ, според които, когато даден имот попада в различни устройствени зони, то новообразуваният имот се предоставя в зоната, в която е имал преобладаващо местоположение.

В случая това е терен за озеленяване и широко обществено ползване.

Арх. Костадин Палазов предлага именно това – двете УПИ-та да бъдат обединени в едно със статут на публична общинска собственост.

Той е категоричен, че предоставеното в комисиите за обсъждане изменение на ПУП-ПРЗ не е общественозначимо и полезно, не обслужва обществения интерес, което е основно изискване, когато се прави промяна. Не на последно място, то противоречи на административно-производствените правила, тоест противоречи на ЗУТ и не е спазена процедурата.

Ето защо от групата на социалистите предлагат Общинския съвет да не приема внесеното предложение за изменение на ПУП-ПРЗ, което ще отнеме от зелените площи в квартала и нестопанисвания паркинг зад църквата, като вместо това приведе в изискванията на закона устройствения план, като актува двете гореописани УПИ-та в едно укропнено със статут на публична общинска собственост за озеленяване.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

13 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина