АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

Санкционират Мирослав Стамов за прокопаните под Главната тунели

По силата на закона за културното  наследство ще започне административно производство и ще се издаде акт за нарушение на бизнесмена Мирослав Стамов, прокопал подземни галерии под чужди имоти на Главната, само на метри от Римския стадион. Предстоят и санкции за Стамов, който продължава да твърди, че е изряден документално. Днес се очаква констативен протокол за нарушението на Закона за културното наследство при прокопаването на част от Главната улица  „Княз Александър I Батенберг“ да получи министърът на културата проф. Велислав Минеков. Той е в резултат на проверка на представители от Район Централен и Археологическия музей и арх. Слави Славов от „Инспекторат на културното наследство“ към МК.

Проверката се наложи след сигнал на съседи на бизнесмена, че под номер 5 и 7 на Главната улица в близост до Римския стадион той прокопава тунел. Припомняме, че Под тепето първо съобщи още преди десет дни за случващото се под Главната и конкретно на адреса на №5, след като собствениците на сградата там се свързаха с нас. В последствие в прокопаните тунели влезе и полиция.

„Има нарушение на Закона за културното наследство при прокопаването на улица  „Княз Александър I Батенберг“ от г-н Мирослав Стамов, който използва по един неистинен, лъжовен, манипулативен и подвеждащ начин становището на Министерството на културата, което първо се отнася за съгласуване на хидроизолационни дейности по тухлен зид на адрес – забележете – „Александър Батенберг“ № 7. Тези дейности, за които в момента  вървят проверки, са за адреса на номер 5. Това е първото нещо, за което г-н Стамов лъже. Второто, за което се опита да избяга от отговорността, която носи е, че в това становище Министерството на културата изисква по време на всички дейности – за хидроиолация на тухлен зид – да присъства археолог. Археолог не е участвал по никакъв начин досега по всичко, което той е предприел и което е обект на проверка от страна на държавните органи“, коментира пред журналисти в Пловдив зам.-министърът на културата Пламен Славов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

 1. Един от приоритетите на новото правителство е незабавен
  ремонт на корумпираният и бюрократичен закон за
  Културното наследство останал още от социализма и преправян десетки пъти на кой както му отърва. На г-н
  министъра Светослав Минеков не му прави чест да хвърля
  цялата тежка артилерия на министерството срещу Мирослав
  Стамов! Още повече,че преди два месеца самият той разкри пред всички медии, каква тежка корупция цари в Министерството
  на културата и обвини за това своят предшественик г-н Банов.

 2. В днешно време е най лесно да глобиш някой! А кой ще понесе отговорността,ако пететажната сграда се срути върху
  каменните седалки на Амфиатеатъра? Със сигурност това
  няма да е г-н Славов от МК.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина