Собственици на паметник на културата обвиняват съсед, че извършва незаконни строителни дейности в имота им

Актуално Гласове Градът Новини Под ножа
нелегален тунел

Мария Стефанова твърди, че Мирослав Стамов е влязъл под земята в парцела й а „Княз Александър Батенберг №5”, копае там и излива бетон

Стамов: Изряден съм, действа се в режим на аварийност

Кметът на Централен: Копае в избените помещения, като на места има шурфи, които са на между четири и шест метра дълбочина. Предстои издаване на заповед за спиране на строителството

Сигнал за незаконно строителство в чужд имот- паметник на културата в самото сърце на града, на метри от Римския стадион, получихме днес. С Под тепето се свърза една от собственичките на красивата сграда на самата главна с административен адрес „Княз Александър Батенберг №5”, която заяви, че съседът й на №7- бизнесменът Мирослав Стамов, е влязъл под земята в парцела й, копае там и излива бетон.

Миналият четвъртък Мария Стефанова, която заедно със семейството си са едни от собствениците на сградата на №5, алармира администрацията на район Централен за нерегламентирани дейности в имота. Това се случва, след като влиза в безистена към постройката и вижда, че част от дворната настилка я няма, а на нейно място има наредени строителни плоскости. Под тях зейнал изкоп с дълбочина над 4 метра, а в него се вижда тунелна връзка между двете отделни сгради и прясно излят бетон. Забелязва и новоизбита врата, която свързва сградата на №7 с двора на №5. Тя е категорична, че Мирослав Стамов извършва незаконни дейности в чужд имот, без знанието на съседите си. Той пък твърди, че е изряден документално и че прави аварийно укрепване, тъй като настилката в английския двор се е самосрутила. Подчертава още, че също има собственост в сградата на №5- закупен наскоро от него част от етаж.

„ Заварихме някаква ремонтна дейност и нови отвори между нашия имот и съседен имот. Отвори и на кота 0 и под земята някакви изкопи. Които са повече от 4 метра. Копано е около основите на нашата сграда, в рамките на нашия имот. Не зная какво се търси отдолу под земята и в посока Главната, и в посока „Отец Паисий”. Това е много притеснително, защото се подкопават стари сгради. За мен е опасно и за живеещите, и за хората по Главната улица. Много съм притеснена. За мен следва търсене на отговорност по законов ред- подготвяме жалба. И се надявам да се стигне до нещо, защото това не е първи случай- имало е подобни действия на същия човек и в околните имоти, доколкото разбирам. Надявам се да се стигне до спиране на тази незаконна дейност. Предстои среща и с другите собственици, вече има подадени жалби, ние също подаваме. Надявам се процедурите бързо да се задвижат, за да се спре опасността и злонамерената дейност. Защото тя е такава- незаконна е, без уговорка с другите собственици. Копае се под земята, за да може тунел да свърже двете сгради на съседа, но се минава през част от нашия имот”, подчерта Мария Стефанова.

Тя припомня сходен случай с участието на Мирослав Стамов от пролетта, за който сигнализираха собственици на друг имот в съседство- сградата и прилежащия към нея двор на ресторант Смокини. И тогава отново залетяха жалби до институциите.

Докато разговаряме с Мария Стефанова, от покривната част на съседната сграда се показа самият Мирослав Стамов, който заяви, че е обяснил на институциите за пропадналата дворна настилка и че се е наложило да действа в режим на аварийност. След което посочи външния коридор към входовете на сградата на №5, върху част от който вместо плочки има поставени строителни плоскости, а под тях зее повече от 4-метровия изкоп с излят бетон.

„Имаме заключения на инженер-конструктор със съответните мероприятия какво трябва да се извърши, за да може да се заздрави. Това, което виждате е временно поставено, за да може да се преминава”, обясни след наш въпрос за строителните плоскости вместо плочките Стамов.

На въпрос дали има разрешение за строителни дейности от Община Пловдив и Министерството на културата, Стамов отговори, че са идвали от Археологическия музей и са видели, че няма нищо застрашително по отношение на някаква археология в подземните нива. „Общината беше тук, влезнаха долу. Когато става въпрос за аварийност се действа веднага, като се уведоми директно експертът, който ми се е подписал, направил е експертизата. Действа се веднага, защото не можем да оставим живота и здравето на някой да се застраши.  Това са стари английски дворове, които като се наляха с вода всичко пропадна. Под плочите е кухо, няма спор за това. Имаме го констатирано от съответни специалисти. В момента се прави геоложки доклад, взети са проби от водите, подземни и надземни. Плочките, които паднаха от приземното ниво се изсипаха долу и после се изхвърлиха”, подчерта на място Стамов.

Твърди, че пропадането на двора до четири метра под земята е станало преди десетина дни. Причината, по думите му, е обратният наклон и сифон, който при големите дъждове не успял да смогне. След което част от двора пропаднал. „Това, което е пропаднало е изчистено. Направи се конструктивно нова плоча, за да може да се преминава. Това е, което е направено”, добави той.

На въпрос на Мария Стефанова защо няма организация на съседската собственост, Стамов отговаря: „Вие като не участвате, аз какво да направя!”. „Добре, стига ми това, което чух. Това си е вашата гледна точка”, заяви Мария Стефанова. На излизане подчерта още веднъж пред Под тепето, че вече подготвя жалба до РДНСК и всички други институции.

По-късно през деня Мирослав Стамов държа да се свърже с Под тепето и по телефона, за да допълни, че има документите за действията, за които го упрекват.

„ Вече имам експертиза от археолог, че няма археология там”, заяви той. Като добави и името на инженер-конструкторът, който е направил обследването- Емил Бойчев. И че общината била уведомена.

На наш въпрос защо не е уведомил Археологическия музей своевременно, за да има на обекта наблюдаващ археолог, както е по закон, той отговори, че само е разчиствал, не е копаел, за да вика археолог.

Каза още, че според геолог проблемът е заради подпочвените води. Спря се и на задната сграда, в която се помещаваше първото в града „Верди” на улица „Отец Паисий”, която е негова собственост. Твърди, че е направил достъп през нея до ул. „Отец Паисий“, тъй като е по-лесно за товарно-разтоварна дейност. С две думи, свързал е двете сгради. „Направих достъп през моята сграда. Проход на сграда си е, нищо повече. Защото как да извозваме от Главната”, добави той. В бъдеще двете сгради щели да съществуват сами за себе си.

„ Аз съм юрист и гледам да не нарушавам закона. Искам да опазя нещо, не да го разруша”, заключи Мирослав Стамов.

Под тепето се свърза по повод казуса и с кмета на район Централен Георги Стаменов. Той твърди, че комисията от администрацията е видяла да се копае в избените помещения и има констатации за незаконно строителство и предстои издаване на заповед за спиране на дейностите там.

„ Получихме още в четвъртък сигнал, че се копае в едно от избените помещения в сградата на „Княз Александър Батенберг” №7 и се подкопава към обект на №5. В петък сутринта изпратихме комисия, уведомихме Инспектората към Министерството на културата, уведомихме Археологическия музей. Съответно с полиция колегите влязоха и видяха, че се копае в избените помещения, като на места има шурфи, които са на между четири и шест метра дълбочина. Започнахме изготвянето на констативен акт с цел издаване на заповед за спиране на строителството. В понеделник арх. Слави Славов от Инспектората на Министерството на културата беше в Пловдив, разговаряхме с него, предоставени са му всичките материали, за да може и по Закона за културното наследство да се предприемат действия, тъй като там сградите са със статути на единични паметници на културата”, заяви Георги Стаменов.

На въпроса дали има опасения от унищожена археология в подземните нива, Стаменов отговори, че на този въпрос трябва да отговорят експертите от Археологическия музей, които са били на място в петък заедно с полицията и комисията. „Недопустимо е, ако има унищожаване на археологията”, подчерта той.

„Ние констатираме това, което е извършено като строителство долу, защото има и бетонни шайби, които са изградени и ще бъдат характеризирани като незаконно строителство”, допълни кметът на Централен.

 

 

Споделете ни във:

1 thought on “Собственици на паметник на културата обвиняват съсед, че извършва незаконни строителни дейности в имота им

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.