Собственик на имот на Главната, прокопал подземни галерии – СНИМКИ

Актуално Забравеният град Криминале Новини Разследване
подземен тунел

Съседите разбрали, след като пропаднала пътеката за входа им и отдолу зейнала  10-метрова дупка

Полицията оказва съдействие на проверяващите органи  

Лабиринт от тунели откриха собствениците на два имота, които се намират на Главната улица на Пловдив. По думите им подземните галерии са прокопани от техен съкооператор.

Обитателите на двете сгради, в които има жилища и магазини, на ул. „Княз Александър I Батенберг“ с номера 5 и 7 разбрали за новите подземни галерии след инцидент преди няколко дни.

„Едва преди две седмици за пръв път видяхме мащабите на дейността, която е извършвана в недрата на къщите ни. Това се случи, след като пропадна двора и входната алея, а отдолу се отвори огромна дупка, близо 10 метра в дълбочина„, разказаха съседите пред репортера ни.

Плоскостите, поставени под навеса, крият 10-метровата дупка

Тогава влезли в избите и видели за какво става дума.

Сезирали са компетентните органи и тръгнали проверки на различни институции.

Липсват части от носещи стени, прокопани са дупки в земята и в темелите към съседните сгради, направени са и укрепителни метални конструкции към някои от подземните галерии, разказват съкооператорите и с ужас сочат напукани стените, подове и основи на сградата.

На една от собственичките днес е била изкъртена тръбата за обратната вода в подземието, разказва тя пред медията ни.

Част от хората не желаят да бъдат споменавани имената им. Те твърдят, че са получавали заплахи и се страхуват от съседа си. Поради тази причина етажните собствености в двете съседни сгради, които са единични паметници на културата на Главната улица, пускат колективни жалби до всички институции.

Служители на строителната дирекция на район Централен, археолози и униформени от IV-то Районно управление на полицията, влизали на проверки в подземията през последните няколко дни, са останали изумени от видяното. Натъкнали се на серия от тунели, които водят в различни посоки и дупки с дълбочина между 2 и 10 метра.

Копано е методично месеци наред. Чувахме шум, но мислехме, че ремонтира сградата на задната улица „Отец Паисий“, която също е негова“, разказват пострадалите.

Именно от там работниците му са изнасял чувалите с така наречените строителни отпадъци, в които е много възможно да има артефакти, съдейки по дълбочината на подземните галерии, смятат хората.

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов съобщи за Под тепето, че миналата седмица, след извършена проверка на място, е съставен констативен акт, за които до средата на тази тече срок за обжалване.

„Следва издаване на заповед за спиране на строителните дейности. Сезирали сме НИНКН, РДНСК и всички институции. Въпросният собственик се позовава на това, че извършва авариен ремонт, но според Закона за опазване на културното наследство в сгради със статут на единичен паметник на културата се изисква съгласуване с НИНКН, дори само за пребоядисване“, каза Стаменов.

От Пресцентъра на ОД на МВР потвърдиха за медията ни, че служители на IV-то Районно управление два пъти са оказвали съдействие на проверяващите. Веднъж в седмицата преди балотажа – при инспекцията на район Централен и днес – на археолози от Регионалния археологически музей.

По непотвърдена още информация въпросният съсобственик е твърдял пред проверяващите, че не извършва изкопни работи, а укрепва пропаднал външен зид, като за това има разрешение от Националния институт за недвижимо културно наследство.

Днес на място са били и от Криминална полиция, разказаха съседи пред репортера ни. Хората твърдят, че съседът отговорен за всичко това е бизнесменът Мирослав Стамов – собственик на магазини „Миро мода“. Те разказват още, че той и двама от работниците му са били отведени за разпит в полицията.

До 18, 45 часа днес не успяхме да се свържем със Стамов, за когото съкооператорите твърдят, че е наредил извършването на всичко, което се е случило под домовете им в недрата на Главната улица на Пловдив.

Споделете ни във:

12 thoughts on “Собственик на имот на Главната, прокопал подземни галерии – СНИМКИ

 1. Пишман бизнесмен, архиолог, съхранява националните ценности за идните поколения или къртица може да е, а може би, копае към трезора на УниКредит банката на главната!?

 2. Написали му акт, милите и издали предписание да спре. В нормална държава, най-вероятно щеше да бъде арестуван просто веднага, че застрашава живота на съседите си, имотите обезопасени и възстановени за сметка на “бизнесмена” и най-вероятно щяха да му конфискуват сградите, ако откаже да плати обезщетения.

   1. Хаха. Това е малко крайно, но сигурно дава добри резултати за превенция на следващи такива постъпки.

  1. Правилно ли разбирам, следвало е да го линчуват публично и да продадат семейството му като роби?
   Закони в България?! Не, не сме чували!

   1. Почти. Публичен арест е задължителен, според мен. Моментално запориране на имуществото в размера на стойността за възстановяване на щетите на хората, около него, на които е застрашил живота. Семейството му няма никаква вина за неговите действия. Трябва ли да се срути някоя сграда и да загинат хора, за да има последствия за такава наглост!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.