АктуалноБизнесГрадътНовиниСъд

Съдът спря апорта на варненските акции в Панаира

Окръжен съд-Пловдив излезе с определение по жалбата на кмета на Община Пловдив във връзка с решението на общото събрание на акционерите в „Пълдин Туринвест“ за увеличение на капитала на дружеството чрез апорт на акциите на Община Варна.

Припомняме, че днес от Общината съобщиха, че е заведен иск срещу „Пълдин Туринвест“, с който се оспорва апорта. Това се случи след настояване на групата на Демократична България в местния парламент, с което съветниците призоваха кмета Здравко Димитров вчера да реагира скоростно по казуса, тъй като същия ден пред Търговския регистър бе заявено вписването на увеличението на капитала с апорта на Община Варна на акциите ѝ от Панаира, въпреки изразеното несъгласие на Общински съвет с решението ни от 24.11.2022 г.

С оповестеното преди минути определение на Окръжен съд, докато не приключи производството по подадения от Община Пловдив иск за отмяна решенията на общото събрание на акционерите в „Пълдин Туринвест“, вписването в Търговския регистър не може да бъде извършено.

Определението подлежи на обжалване в едноседмичен срок

Ето как председателят на групата на ДБ адв. Веселина Алекснадрова коментира въпроса „Защо спирането е важно?“

„Ако беше вписано увеличението на капитала с апорта на варненските акции от Панаира, този факт поражда действие за всички, независимо че има съдебен спор. Така щяхме да имаме един „прозорец от време“, през който апортът да е факт и 79 % за еднолични решения да е факт. Поне така казва съдебната практика.“

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина