АктуалноГрадътКултураНовиниРазследване

Руският център в ПУ съществува от 12 години

В него стоят едно до друго знамената на България, ПУ и ЕС, както и транспранти на ВУЗ-а и фондация „Руский мир“ 

НПО-то, което попадна в седмия пакет санкции от ЕС, наложени на Русия е удостоило с почетен медал Центъра за руски език и култура при ПУ „Паисий Хилендарски“

Центърът за руски език и култура при ПУ „Паисий Хилендарски“ е открит на 3 юни 2010 г. като част от международен културен проект за партньорство между фонд „Русский мир“ и водещи световни образователно-просветителски структури, пише в сайта на ВУЗ-а. Информация за сътрудничеството на ПУ с руската фондация съществува на интернет страницата на университета и то години наред.

Припомняме, че НПО-то попадна в седмия пакет санкции от ЕС, наложени на Русия с мотива, че: „Организацията е създадена и се финансира от правителството на Руската федерация, което я използва за пропагандирането на рускоцентричен дневен ред в държавите от постсъветското пространство“. Според карта на сайта на „Русский мир“, фондът разполага с 12 партньорски организации в България, като една от тях е в Пловдивската Алма Матер.

Карта на партньорите на Руски мир в България

Фондация „Руски мир“ с гнездо в Пловдив

Освен център за обучение по руски език и култура, с помощта на съвременни методически практики, въпросният център предоставя достъп до информационна система с обширни масиви от учебна и научна информация и литература от Русия. Мястото е физическо и в него се осъществява още междукултурен диалог за подготовка на представителни делегации от пловдивски студенти русисти за участие в международни школи, фестивали и научни форуми.

От там става ясно, че за най-ярка своя инициатива фондацията и ВУЗ-ът смятат Международният научно-практически семинар по превод за студенти русисти „Обучение по преводаческо майсторство“. Форумът има 9 издания до преди пандемията. В него са обучени с европейски сертификати 426 участници от повече от 12 европейски държави, както и студенти българисти от Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“. Изредени са десетки имена на руски и български учени, които преподават на преводачите.

За 10-годишнината на центъра в ПУ е публикувано специално 20-минутно видео, което започва с поздрав от Влодимир Кочин – изпълнителен директор на фондация „Руский мир“, където той определя структурата в Пловдивския университет като една от най-добрите в Европа. Във въпросния клип Кочин връчва виртуално медал на Центърът за руски език и култура при ПУ „Паисий Хилендарски“ за огромния принос за популяризирането на руския език и култура, и подобряване на международното сътрудничество между двете страни.

Следва благодарствено слово за дейността на центъра и поздрав от Роберт Шестакович от посолството на Руската федерация в София. И още десетки поздрави от Руско-българския културен институт, от Шуменския университет и други такива центрове из Европа. За повече от две години видеото е гледано общо 151 пъти.

Интервю с доц. д-р Надя Чернева, ръководител на Центъра за руски език и култура на Пловдивския университет, има публикувано в сайта на фондация „Русский мир“, поводът отново е 10-годишнината на Центъра.

В контекста на седмия пакет със санкции и попадането на фондацията в него екипът на Под тепето зададе следните въпроси към ръководството на ПУ:

1. Получава ли финансиране ВУЗ-ът от фондация „Руски мир“?

2. Каква дейност развива съвместно с НПО-то?

3. Има ли проверка от ДАНС, „Национална сигуронст“ и т.н. ведомства във връзка с това, че Руски мир е в седмия пакет от санкции на ЕС срещу Русия?

4. Ръководството на ВУЗ-а смята ли да се разграничи от фондацията и да откаже финансиране, както направиха от Столична библиотека?

5. Как ще спазва санкциите?

Очакваме отговорите.

Снимка на корицата: Доц. Д-р Надя Чернева – ръководител на центъра/ стопкадър

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

  1. Смешно и тъжно е ,когато простотията и невежеството на един новоизлюпен харвардски “ политик“ е насочено към науката и културата на нашата страна , която работи с Русия. А „Америка за България“ е просто“ клуб по интереси“.Чии, сами се сетете

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина