АктуалноГрадътНовиниПод небето

Румен Радев с умерена реч: Успехът е в единението – ВИДЕО

Зад гърба на президента лъсна посланикът на Руската федерация у нас Елена Митрофанова

Умерена реч без предизвикателни коментари предложи президентът на Република България Румен Радев по време на честванията на 137 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България в Пловдив. Въпреки нагнетената политическа обстановка и служебно правителство, както и някои по-агресивни изказвания през деня, президентът акцентира върху актуални проблеми, като климатичните промени, хората, загубили домове в Карловско и войната в Украйна и това, че само единни можем да се преборим с тях.

„Няма да напомням за миналото, ще кажа няколко думи за настоящето. Истинският ключ към успеха е в единението, саможертвата и смирената служба на България“, каза Радев пред пловдивчани от паметника на Съединението. „Политическите бесове, егоизма, личните, класови и партийни борби ерозират устоите на нацията“, посочи още той, без намеци в някоя посока или политически сили.

Под тепето ви предаде словото на живо.

Предизборната обстановка в Пловдив бе особено нагнетена, като в града днес се бяха събрали лидери на различните сили – сред които Бойко Борисов, Христо Иванов, Никола Минчев, Костадин Костадинов и др. Само част от тях присъстваха официално на трибуната. Интересно бе, че на празника бе посланикът на Руската федерация у нас Елена Митрофанова. Това се случва рядко, тъй като Съединението се случва против Русия и след този акт руските посланици напускат България и скъсват дипломатически отношения с нашата държава.

Слово преди събитието изчете и кметът Здравко Димитров, който подчерта саможертвата на пловдивчани.

„… така, както Левски проявява своята изключителна скромност и заявява, че не иска власт и постове след Освобождението, след 6 септември 1885 г. апостолите на Съединението, с чувството, че са свършили своята историческа мисия, се оттеглят с достойнство от горещата сцена на събитията“.

Церемонията премина при изключително високи мерки за сигурност, като присъстващите бяха допускани само сред щателна проверка на багажа и документите.

След речите бе проведена тържествена заря.

Президентът Румен Радев слезе сред пловдивчани и ги поздрави лично, а след него вървеше и кметът Здравко Димитров.

Снимки: Stanimir Petkov Photosmile

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина