АктуалноЗдравеНовиниПУЛС

Резултатите от масовото тестване за COVID-19 в Пловдив ще бъдат представени от НОЩ в понеделник

От започването на работа на трите лаборатории в Пловдив са извършени 5381 PCR теста

Първото представителното срезово епидемиологично проучване за антитела по метода ELISA приключва днес

Приключи първото срезово епидемиологично проучване в Пловдив за наличие на антитела срещу SARS-COV -2, съобщи областният управител Дани Каназирева. В понеделник Националният оперативен щаб трябва да представи официално данните и анализа от  първото по рода си проучване в България. Масовото тестване за COVID-19, което се проведе в Пловдив по метода ELISA установява наличието на антитела.

„Отчетени са 12 положителни проби за наличие на  имуноглобулин „А, което означава начална фаза на инфекция. PCR- тестовете обаче са отрицателни,“ това каза на брифинг след заседанието на Медицинския щаб днес д-р Сийка Димчева, главен секретар на РЗИ – Пловдив.

Общият резултат за наличие на антитела ще бъде съобщен в понеделник от НОЩ, а до 14-ти юни РЗИ трябва да изпрати доклада от проучването.

В него са потвърдили участие 1108 души. До момента са взети 958 проби. В това число са и 200 медици и над 100 човека, които са ми са пожелали да се включат.

Тестваните по желание са извън компютърно определените точки и домакинства от първата група. Те са имали възможност да се запишат по телефона в два конкретни дни, разказа областният управител. По думите на Дани Каназирева сред тях има и персонал на цели фирми.

„Към днешна дата спира записването на желаещи. Днес и утре ще бъдат обработени последните проби в лабораторията, като изцяло ще бъде спазен срокът за обработка на данните, анализ и представяне на доклада на министъра на здравеопазването,“ обясни Каназирева.

Тя още веднъж благодари на целия екип, който организира проучването и най-вече на доброволците, които много отговорно и в продължение на дни бяха на терен.

„Благодаря и на пловдивчани за проявеното разбиране и доброволното участие в първото проучване за наличие на антитела срещу коронавирус,“ каза още областният управител.

От започването на работа на трите лаборатории в Пловдив са извършени 5381 PCR теста.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

  1. Стеснително липсва въпреки многобройни запитвания регистрираната по седмици от декември в Града ОБЩА ЦИФРА (без „диагнози“ и политкоректни увъртания) от ГРАО =Граждански Регистър= Факти за Раждаемост/СМЪРТНОСТ.
    Държавна ТАЙНА, или само ПАРТИЙНА?
    (Фьодор те бие по точки, …
    … г-це Грозданова, А ДЕ!)
    Или … надали?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина