АктуалноБългарияВластГрадътНовиниПод лупа

Решено: Пловдив тегли още един кредит – 30 000 000 за Водния проект

Той ще е под формата на два заема от фонд ФЛАГ, с който Общината да финансира собственото си участие в проекта

По време на дебатите стана ясно, че едва ли не всичко е заварено положение и няма какво да се направи по отношение на постоянните проблеми с Големия воден проект

Йордан Иванов (ДБ) попита, относно вкараната сума на наложената финансова корекция в размер на  3 млн.лв., защо не е обжалвана в съда

Пламен Райчев: Дали ще поемем дълга или не, Община Пловдив е поела ангажимент, че ще осигури тези средства, а плащайки ги от капиталовата програма, ще се лишим от нещо друго, което бихме могли да направим

С 32 гласа „за“, 3 „против“ и 13 „въздържал се“ на днешното присъствено заседание на местния парламент беше прието първо предложение за заем в размер на 19 790 163 лв. за осигуряване на собственото участие на Община Пловдив в изпълнението на интегрирания Воден проект – Етап 1. Съветниците одобриха да се вземе и друг кредит – в размер на 10 милиона, отново по същия повод, като „За“ гласуваха 35, нула „против“ и 13 с „въздържал се“. Тегленето ще е под формата на два заема от фонд ФЛАГ.

По време на дебатите стана ясно, че едва ли не всичко е заварено положение и няма какво да се направи по отношение на постоянните проблеми с Големия воден проект. От опозицията поставиха редица въпроси и предложения.

Председателят на групата на ВМРО Димчо Петров заяви, че те няма да подкрепят тегеленето. Мотивите не са против изпълнението на проекта, а фактът че в предложението пише „3 години гратисен период“ и този заем ще се изплаща от следващия кмет.

От групата на „Да, България“ питаха за финансовите корекции от управляващия орган. Йордан Иванов зададе въпрос относно вкараната сума на наложената финансовата корекция в размер на  3 млн.лв., защо не е обжалвана от Община Пловдив в съда.

В новия обсъждан заем са вкарани 3 млн. лв. за санкции от управляващия орган по Водния проект

„Министерството казва 4 от 7 корекции са влезли в сила, а по отношение на 5-тата защо не е атакувано решението на съд Стара Загора, които уважава решението на управляващия орган? Това означава, че общината си признава вината и пловдивчани ще плащат за това!?“

В отговор ресорният зам.-кмета Пламен Райчев призна, че „колко щети ще плати общината е факт, който не може да се омаловажи“.

„Процедурите са правени след 2018-а, към края на предшиния мнадат. Всички корекции са обжалвани. Дори една е спечелена. Така е когато работим с европейски средства. Не искам да се оправдавам, винаги финасовите органи контролират формално или неформално, наблюдават. Тези корекции се обжалват и винаги падат или се намаляват. Дали ще поемем дълга или не – община пловдив е поела ангажимент, че ще осигури тези средства, а плащайки ги от капитлавота програма, ще се лишим от нещо друго, което бихме могли да направим.“

Той уточни, че единствената потвърдена във ВАС корекция е за 48 хиил. лв,  другите са в съда, чакаме изхода от делата.

След 10-минутна почивка, поискана от „Съюз за Пловдив“, дебатите продължиха и се чуха предложение за засилване на контрола по работата на изпълнителите.

Стефан Послийски от ВМРО попита „каква е санкцията за фирмите при некачествено изпълнени настилки и как строителна дирекция и Пловдивски общински инспекторат осъществяват този контрол“. Той предложи след Нова година тази глоба да бъде увеличена и  да се пристъпи сериозно към събирането ѝ, от където ще дойдат много постъпления, за да се оправят пътищата в града.

Владимир Кисьов от „Съюз за Пловдив“ заяви, че сам по себе си Водният проект е нещо хубаво, но се работи като през 19 век.

„Апелът ми е към администрацията – нека тези фирми, след като си свършат работата, да започната веднага да си чистят. Не знам как са ви уредени отношенията, но не е като за град от ранга на Пловдив. Апелът ми е към вас.“

Жител на Кършияка покани велможите да разгледат как се прави Водния проект, преди да теглим кредит за него

Председателят на групата на „Съюз за Пловдив“ Евелин Парасков коментира, че съветниците са изправени пред две много трудни решения.

„Като общински съветник аз стигам до извода, че или трябва да подкрепим тегленето или да издъним следващия бюджет. Разбирам, че договорите, които са сключвани и финансовите корекции ние трябва да ги платим и нямаме избор. Един много важен извод – видяхме по какъв начин са правени големите поръчки по важни инвестиционни проекти за града?! И да не го допускаме повече, както и да не се изостава и със сроковете.“

Йордан Иванов отбеляза пред колегите си, че юридически е било е възможно да се договорят санкции за сметка на изпълнителя.

Нека да се знае и от тук нататък да се имплементира в договорите, за да може да не ляга на плещите на пловдивчани, а на изпълнителя, за които всички знаем, че не е случайно избран,“ коментира той.

На предложенията и въпросите им отговори ресорният зам.-кмет.

Пламен Райчев уточни, че не неговата дирекцията, а ПОИ следи за качественото изпълнение на настилките и затова не може да отговори за размера на санкцията и събраната сума.

„По отношение на Водния цикъл – колеги, виждам, че има трудности, проблеми, неизпълнения и т.н. Наред с това има и други пречки- песъчливи почви, кадастър, извънредни обстоятелства. Там също работят хора и боледуват от ковид. Две от фирмите ми казаха, че работят с 50 на 100 от персонала. Разбирам, не е мое оправдание, но има и такива факти,“ коментира Райчев закъсненията по сроковете.  

Относно бъдещите договори, той е категоричен, че през скромния си опит от 18 г. не е срещал такова нещо.

По думите му, финансовите корекции не са на база на това, че възлаганията не са били коректни, а условията по ЗОП не са били коректни, или по-скоро корекцията се налага не на база некачествено изпълнение, а на база условия за поръчката.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

  1. Мафия! Кой ще плаща тези заеми и как? Или всяка власт мисли само как да „усвои“ повече милиони, а следващите да му мислят! Нека общинските съветници се запознаят какво се случва с Детройт.
    https://www.dw.com/bg/%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%8F%D1%82-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B9%D1%82-%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE-%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F/a-16974496

  2. някой ще потърси ли отговорност за финансовите бомби, заложени в изпълнението на водния цикъл от предишното управление, подписало договорите или пак пловдивчани просто ще платят разликата, а примерно мамин ванчо ще си обитава новите хотели спокоен и богат

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина