Ректорът на ПУ проф. Румен Младенов печели над 13 800 лв. месечно

Актуално Градът Новини Под ножа
проф. Румен Младенов

Класацията на ректорите с най-високи годишни заплати се оглавява от ректора на Пловдивския университет проф. Румен Младенов. Той е обявил 166 001 лева годишна данъчна основа от трудови доходи за 2020 г., плюс още 4096 лв. от друга стопанска дейност, което по груби изчисления прави по над 13 800 лв. на месец, съобщава изданието Сега.

За сравнение, проф. Анастас Герджиков – ректор на Софийския университет, който е начело на рейтинговата система по редица показатели, се е разписвал срещу скромните 39 518 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи, или 3293 лв. на месец, като той има и доходи от друга стопанска дейност в размер на 8 914 лв.

На второ място по годишни доходи е ректорът на Медицинския университет във Варна – проф. Валентин Игнатов е получил 163 893 лв. през 2020 г., плюс още два вида доходи – от трудови правоотношения, извън тези за заеманата длъжност – 215 996 лв. и от друга стопанска дейност – 3 550 лв. Това прави по над 13 000 лв. на месец.

В групата на ректорите с годишна заплата от над 100 хил. лв. е още ректорът на Медицинския университет в Пловдив проф. Мариана Мурджева – тя е обявила годишна данъчна основа от трудови доходи в размер на 114 769 лв., което означава, че месечно тя е получавала над 9500 лв. Проф. Мурджева е получила още 7331 лв. от друга стопанска дейност и близо 30 хил. лв. от трудови правоотношения, извън тези за заеманата длъжност.

От Сега припомнят, че ректорските заплати се подчиняват на наредбата на МС за структурата и организацията на работната заплата – според нея възнагражденията на ректорите се договарят в колективен трудов договор между синдикатите в университета и ректорското ръководство. От години обаче някои ректори не се съобразяват с нея и въобще не договарят заплатите със синдикатите. Някои ръководители на висши училища например си начисляват клас прослужено време не само върху доходите, които се получават за преподавателска дейност, както е по наредба, а и върху възнагражденията за ръководна длъжност. От синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ са сезирали многократно МОН за неправилното формиране на заплатите на някои ректори, като тогавашният министър на образованието Красимир Вълчев бе издал препоръки за изготвяне на нов дизайн на работната заплата. Въпреки това, те не се спазват навсякъде.

През август 2020 г. влезе в сила нова наредба на просветния министър за начина за определяне на размера на възнагражденията на ректорите на държавните висши училища по договорите за управление, сключени с него. Според нея най-високи възнаграждения могат да получават ректорите, които имат най-висока оценка за постигане на заложените междинни целеви стойности за изпълнение на политиката на висшето училище, като максимумът е 36 000 лв. на година. Очевидно е, че тя не е започнала да се спазва.

Споделете ни във:

7 thoughts on “Ректорът на ПУ проф. Румен Младенов печели над 13 800 лв. месечно

 1. Това са пари срещу никаква работа, минимална отговорност и нулев научен принос. Това са пари, откраднати от таксите на студентите и държавата, тоест от всички нас. И възмездие няма да има.

 2. Супер, сега погледнете къде е ПУ в световната ранглиста… някъде зад Бангладеш и тамилските тигри..мила, родна кочина.

  1. ПУ-то не е ли онаа величествена Схола Магнаура из която ‘абилитирват Калинки като „акад. проф. д-р инДж. о.з. полк. пож.“ МАРГАРИТОВ, който пък предложил та единодушно Агитката Ортаци приели да ръкополжат за монументалните му научни заслуги Христо Стоичков КАМАТА, ритнитопковец със Хонорис Кауза,

   В резултат на който Гаф си подадоха оставката доценти.

   (АМТИ милите и те така, ама те барем ПРОДАВАТ за милионче „Хонориса“ на Менда, горкана – е, нищо че не е от джоба й, а са народни пари…)

   И по-лоша ша става, майни, щом и Академията я завзеха Мутри, Морди и Сурати!

   #КОЙ хабилитира …Маргаритов г7з?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.