Рекорд: За 10 дни 15-годишен извърши 12 кражби и 3 грабежа в Пловдив – ВИДЕО

Актуално Криминале Новини
зам.-директор ОД на МВР

Обирал заведения и дърпал чанти на жени в подлези в центъра на Пловдив

Младежът е бил настанен в социално заведение за деца в сблъсък със закона 

В момента е в ареста за 72 часа

За нов черен рекорд по извършени престъпления от непълнолетно лице, съобщи заместник -директорът на ОД на МВР – Пловдив комисар Васил Костадинов. 15-годишен е извърши 12 кражби и 3 грабежа в Пловдив само през последните две седмици. Момчето обирало заведения и дърпало чанти на жени в подлези в централната градска част.

Според Наказателният кодекс, навършилите 14 години носят съответната наказателна отговорност, така че младежът е задържан в ареста за 72 часа с прокурорско постановление, уточни ком. Костадинов.  Той съобщи новината веднага след като награди за добрия пример четирима седмокласници, върнали  намерена чанта с над 2000 лева и златни накити.

Показателно е, че арестуваният тийнейджър е познат на криминалистите. Преди около два месеца, отново в Пловдив, срещу него има образувани производства под наблюдението на Районна прокуратура пак за кражби и грабежи. зам.-директорът уточни, че още тогава са били взети възпитателни мерки спрямо него, но очевидно те не са дали резултат.

Тийнейджърът би трябвало да е в Център за настаняване на лица с поведение, граничещо с престъпление. Режимът в този тип социалните домове явно е прекалено свободен и позволява лицата да ги напускат безпроблемно, коментира Васил Костадинов.

Би следвало държавата да преразгледа отношението си спрямо малолетни и непълнолетни лица, които вече веднъж са въдворявани, а някои от тях са и с условни присъди„, смята комисарят. По думите му, контролът в социалните домове, където децата в конфликт със закона пребивават, трябва да се засили повсеместно.

Преди години в Пловдив нашумя друг случай, при който 18-годишен получи 21-вата си присъда, след като бе заловен да краде аудито на Николай Пловдивски в двора на Митрополията.

апашът от митрополията

Снимка: архив Под тепето

Крадецът от митрополията искал да си подари Аудито на владиката за рождения ден

Припомняме, че в началото на месеца съдът в Страсбург осъди България за процеси с деца в конфликт със закона.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.