АктуалноЖивотЗабавлениеЗабравеният градКултураНовини

Разполагат Арката на Димчо Павлов между фонтана на Деметра и Виенския павилион

Общински съвет решава дали творбата на именития художник да бъде върната в Цар-Симеоновата градина

Арката на скулптора Димчо Павлов може да бъде върната в Цар-Симеоновата градина съвсем скоро. Разрешение за това остава да даде общинския съвет. Това може да се случи още на следващата сесия на 18 ноември. Зам.-кметът по културата Пламен Панов е внесъл предложение до старейшините да позволят разполагането на скулптурната композиция на Павлов в парка, в кръговата цветна фигура между фонтана на Деметра и Виенския павилион. Панов припомня, че произведението на изкуството бе демонтирано през 2015г., по време на реконструкцията на градината, а това доведе до недоволство от страна на граждани и пловдивски творци.

Арката е създадена като възпоменателен знак по повод 100-годишнината от Първото международно пловдивско изложение. Днес тя се възприема като синтез на изкуствата, уточнява в предложението си Пламен Панов.

В момента Арката се намира на площадка в базата на ОП „Градини и паркове” и е в добро състояние. Схемата за възстановяването и разполагането на скулптурата е съгласувана с ЕСУТ и е внесена в НИНКН за съгласувателни действия, тъй като Цар-Симеоновата градина е паметник на градинското и парково изкуство.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина