АктуалноБългарияКриминалеНовини

Разбиха канал за трафик на мигранти в Пловдив

Сириец, живеещ в Пловдив, е сред арестуваните

Има събрани данни за връзката му с бежанците от автобуса, който уби двама полицаи в Бургас

При спецоперация в Пловдив и региона е разбит канал за трафик на мигранти. Задържани са 12 души, това обяви зам.-апелативният прокурор на Пловдив Румен Попов. 

Разкритата група се е занимавала с трафик на мигранти и е действала на територията на цялата страна. Сред задържаните е и ръководителят на канала.

Той е 30-годишен сириец със статут на постоянно пребиваващ у нас. Мъжът живее в Пловдив, има приятелка и работи в голямо дружество, уточниха от прокуратурата.

Каналът е разбит при съвместна операция на полицията и прокуратурата. Извършени са обиски и арести не само в Пловдив, а и в Харманли, Хасково и Средец. При акцията в едно от претърсените жилища в Средец и близка гора са  открити 22-ма чужденци. Мигрантите са били превозвани към Западна Европа.

Има събрани данни за съществуването на връзка между сириеца и бежанците, които са били в автобуса при трагичния инцидент в Бургас, при който загинаха двама полицаи. Мигрантите са били част от същия канал“, съобщи още прок. Попов.

По думите му, хората са набирани в Истанбул и са прекарвани през територията на България срещу сумата от 2000-3000 евро на лице.

Парите са превеждани по банка, а организаторът на канала е разпределял „хонорарите“ на подизпълнителите за транспорт и логистика.

Разкритията са следствие на сътрудничество между МВР и прокуратурата в рамките на мащабна акция по линия на незаконната миграция на територията на няколко области. Действията се ръководят от главния секретар на МВР в координация с Главната дирекция „Национална полиция“.

Главсекът потвърди в Пловдив, че за да се пресече изтичането на информация в групата е комуникирано само от горе надолу по йерархията.

Главен комисар Петър Тодоров обяви, че други 9 души са задържани за трафик на мигранти в Сливен. Част от тях са арестувани след преследване с два полицейски автомобила, като единият е паднал в езеро, пострадали няма, а само материални щети, разказа Тодоров в Пловдив.

Още по темата вижте във фейсбук страницата на Под тепето, където ви предадохме на живо брифинга на полицията – ТУК.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина