Рашков – внук остава в ареста

Актуално Новини Темида

Ангел питал полицаите, които са го спрели за проверка, дали вече им се е обадил началника, за да го пуснат

До момента той има 24 наказателни постановления и 10 глоби за нарушения на правилата за движение по пътищата, показва справка на „Пътна полиция“

Районен съд – Пловдив постанови постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо Ангел Рашков, внук на Кирил Рашков (известен като Цар Киро), който има повдигнати обвинения за управляване на  МПС след употреба на алкохол.

Припомняме , че в края на миналата седмица той бе арестуван за шофиране в нетрезво състояние с 1,79 промила алкохол в кръвта, а в колата му “Нисан” GT-R бяха открити 350 таблетки “Ксанакс”.

28-годишният Ангел Рашков бе доведен под охрана днес в съда, където се гледа искането на Прокуратурата за постановяване на постоянна мярка „задържане под стража“.

В началото на заседанието стана ясно, че а адвокатката му се отказала да го защитава малко преди това.

Адв. Васил Василев пое защитата на внукът на Кирил Рашков, като се опита да обори твърденията на обвинението, че са на лице всички изискуеми предпоставки за налагане на най-тежкото ограничение.

Защитата изтъкна също, че младият мъж би трябвало да е реаблитиран за излежаната присъда от 2,4 месеца през 2012-2014-а, но законът е бездействал. Според Василев фактът, че Ангел Рашков няма никаква регистрация на адреса, където живее със семейството си – комплекс от затворен тип, не е основание да се смята, че той ще се укрие.

Внукът на Цар Киро се обърна не съмо към съда, но и към прокуратурата. Ангел Рашков изнесе сърцераздирателни последни думи с ясна дикция и чудесен български:

„Уважаеми г-н Съдия, Уважаеми г-н Прокурор,

Много съжалявам. Покайвам се за това, което извърших и съм си взел поука. Имам семейство и две малки деца, за които трябва да се грижа. До скоро съм работил, но ме съкратиха, поради пандемията ме съкратиха. Работих във фирма за тенекиджийство, като общ работник. Уважаеми г-н Съдия, Уважаеми г-н Прокурор, много моля да бъдете снизходителни към мен! Много съжалявам.“

Съдия Минев заключи, че всички доказателства безспорно клонят към авторството на деянието и самият Рашков също е направил самопризнания. Освен това е изявил желание да сключи споразумение с прокуратурата. Той взе предвид и справката за съдимост, където е отбелязано, че Асен е изтърпял ефективно наказание лишаване от свобода за 2 години и 4 месеца по три престъпления – две за документна измама и едно за подкуп, като не коментира причините, поради които се води нереабилитран.

Съдът е категоричен, че затворът не е изиграл превъзпитаващата си роля. Факт е, че от тогава до днес той няма регистрации и към момента се води спрямо него друго разследване – за притежание на наркотични вещества (таблетките Ксанакс). От 2014-а година, до сега са му издадени 24 наказателни постановления и 10 фиша за нарушения на ЗДвП.

В крайна сметка Рашков-внук остава в ареста. Според съда са налице две от основните предпоставки за взимане на най-тежката мярка, а именно обосновано предположение за авторство и реална опасност от извършване на друго престъпление. По последната бяха цитирани факти от проверката, при която е последвало последното му задържане. Според свидетелствата на униформените той ги е дали вече им се е обадил полицейски началник, за да им каже да го пуснат, че иска да ходи да си пие студения чай.

Ангел Рашков е лице с висока степен на обществата опасност, има множество административни нарушения зад гърба си и 3 ефективни присъди. Освен това има опасност да повлияе на разследването, заради съмненията за покровителстване,“ счита съдът.

Мярката може да бъде обжалвана на следваща инстанция идния вторник.

Споделете ни във:

1 коментар за “Рашков – внук остава в ареста

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.